Като причина за отказа си да се кандидатира за трети

...
Като причина за отказа си да се кандидатира за трети
Коментари Харесай

Иван Тотев се отказа от кметската надпревара за Пловдив

Като причина за отхвърли си да се кандидатира за трети мандат за кмет Иван Тотев уточни потребността от отмора

© Георги Кожухаров Кметът на Пловдив Иван Тотев няма да се кандидатира за трети мандат на локалните избори, които ще се проведат на 27 октомври. Това заяви самият той в понеделник пред публицисти. Като претекст за решението си да се откаже от кметската конкуренция Тотев посочи, че след осем години отпред на втория по величина град има потребност от отмора. " Решението ми е изрично. Причината е, че 12 година работя за Пловдив и града и нуждая се от отмора. Бил съм областен кмет, регионален шеф и два пъти кмет на Пловдив. Точно в този момент е моментът - когато си на върха, когато се обърнеш обратно и видиш какво си направил за града през последните осем години. Успях да направя Пловдив като една платформа, в която всеки да откри своето място и която всеки да надгражда. ", съобщи Тотев, представен от организация " Фокус ". Той обаче посочи, че това, че няма да се кандидатира за трети мандат не значи, че няма да работи за Пловдив. " Цял живот ще работя за града, тъй като изпитвам голяма обич към него. ", сподели Тотев.

Как се стигна дотук

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Ходът с отхвърли на Тотев да се кандидатира за трети мандат за кмет на Пловдив беше предстоящ. За сходно решение той загатна при започване на юли, когато пред медиите загатна няколко вероятни имена на районни кметове, които биха били възможни претенденти на ГЕРБ-Пловдив за поста на идните локални избори с уточнението обаче, че крайното решение ще бъде взето от премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Изказването му беше направено няколко дни преди националното заседание на ГЕРБ и все пак не съумя да тушира недоволството на премиера към ръководената от Тотев партийна конструкция в Пловдив. В изявлението си пред делегатите Борисов на два пъти насочи остри рецензии както персонално към Тотев, по този начин и към хора от кметския му екип. Публичното неодобрение на Борисов беше предшествано първо от ареста на кмета на регион " Северен " Ральо Ралев за корист със служебно състояние, който стана след подаден сигнал от предприемач персонално до премиера Борисов. По същата скица - посредством сигнал до Борисов, беше отхвърлен и дългогодишният зам.-кмет по строителството на Пловдив Димитър Кацарски, считан за непосредствен до Тотев.

Неофициално от ГЕРБ настояват, че на първото съвещание на изпълнителната комисия (тясното управление на партията) след националното заседание на 7 юли Борисов изрично е декларирал, че Тотев няма да бъде претендент на ръководещата партия за кмет на града на идните избори.

Обявяването на решението на Тотев в този момент най-вероятно е обвързвано с началото на събранията на локалните организации на ГЕРБ в града, на които партийните деятели би трябвало да предлагат претендент на групировката за кмет на Пловдив и за общински съветници. В изказването си Тотев благодари на всички, които ще го предлагат още веднъж за претендент за кмет, само че ги предизвести, че ще си направи отказ.

Битката за Пловдив ще е комплицирана за ГЕРБ

Конфликтът сред Борисов и Тотев е от много години като на предходните избори Борисов настояваше претендентът на ГЕРБ за кмет да бъде сегашният регионален шеф Здравко Димитров. Зад кандидатурата на Тотев обаче застана някогашният заместител на Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов. Заради абсурда Димитров напусна Народното събрание и се кандидатира за кмет от името на локална коалиция и беше подсилен от Реформаторския блок, които тогава бяха в ръководещото болшинство. Успя обаче да завоюва малко под 11%. А малко по-късно Борисов назначи Димитров за регионален шеф на Пловдив.

Сега от ГЕРБ сочат точно Димитров като възможен претендент на партията за кмет. Неофициално локалната партийна конструкция, която се оглавява от Тотев, обаче стои зад кандидатурата на кмета на регион " Централен " Георги Стаменов. При изказването си в понеделник Тотев отхвърли да уточни кой би подкрепил за собствен правоприемник.

Ситуацията за ГЕРБ във втория по величина град в България в допълнение се усложнява и от желанието на някогашния кмет на града, в този момент народен представител от НФСБ Славчо Атанасов да се кандидатира още веднъж за поста. При последните два кметски избора той стигна до балотаж като и двата пъти загуби от Тотев с минимална разлика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР