Като Председател на Националния инициативен комитет бях поканен да присъствам

...
Като Председател на Националния инициативен комитет бях поканен да присъствам
Коментари Харесай

Срещата в МОН за видеонаблюдението отвътре

Като Председател на Националния предприемчив комитет бях поканен да участвам на срещата в Министерството на образованието и науката на 16.02.2018 година
Искам да дам обяснение по какъв начин протече срещата:
Няма по какъв начин да сме удовлетворени от срещата, тъй като още преди да стартираме беше подходено към нас с неуважение, закъснялата Янка Такева ме накара да стана и да й отстъпя мястото си, и то по най-грубия и повелителен метод, като че съм й чиновник. В следствие непрекъснато взимаше думата без никой да й я е дал, прекъсваше, говореше си под носа, тъй че хората към нея не можеха да чуват какво се приказва, ръкопляскаше на изявления, които са й харесали, скара се на зам.-министър Сачева, че не познава наредбите и за какво се е хванала на тази работа като не ги знае... само че да караме подред:
След откриването на срещата естествено първа взе думата тя - Янка Такева - за който не знае - Синдикат на българските учители. Сподели, че ние родителите сега “създаваме неприятни обстановки в българското образование” и че “демонизираме учителя”. Каза, че не знае “защо се е нарушил естествения тон”, само че ние не оставаме с усещане действително да мисли по този въпрос. Отново акцентира на “незаконните бръмбари”. Каза: “осъждаме всевъзможен тип принуждение и тормоз над децата” (Ема Черногорска по-късно в изявлението си я попита как). Пледира да се обединим към няколко неща:
1. Че учителят не е умирител и че би трябвало да си прави работата без да бъде надзираван.
2. Да се създаде антистресова стратегия за учителите (интересно ни е да разберем какво ще включва тя), затова предлагането е да научим учителите да устоят повече на стрес, вместо да им подобрим средата.
3. Във вътрешните правилници да се създаде раздел за мястото на родителя - да има опция при свободно време да влезе в групата или класната стая!
4. В началото на образователната година да се подписва контракт сред родителя и шефа и когато бъде нарушен детето - вън и да си търси друго учебно заведение. Каза: " Като не им харесва тази детска градина, да се реалокират " (тя знае ли по какъв начин се записва и реалокира дете в София - очевидно не, а и човек ще реалокира детето си, само че още доста други деца ще останат).
5. 65% от българските учители търпят принуждение (наше мнение е, че в случай че това е правилно камерите са наложителни и не може да позволим подобен огромен % да бъдат насилвани), а 68% от българските деца търпят принуждение в фамилията.
Втори се изрече Юлиян Петров - от профсъюз Образование, който даде оферти за разговор и взаимна работа сред институциите.
След това се даде думата на нас и се изрече Ема Черногорска, която на няколко пъти бе прекъсвана, репликирана и така нататък няма смисъл да изяснявам основно от кого! Тя съобщи, че от изявлението на госпожа Янка Такева е останала с усещане, че единственият проблем на просветителната ни система са родителите. След това върна тематиката към насилието и зададе въпроса: Как госпожа Такева осъжда насилието над деца? И продължи да излага обстоятелствата: “Когато излезе в общественото пространство случай на принуждение се осъжда самото записване, а не това, което се случва на тези записи. Заплашва се със стачка.” След това даде образец със собствен диалог с преподавател, който се е оплакал, че е повдигал неведнъж, години наред, проблемите си пред синдиката, в който членува, а отговорът постоянно е бил, че те не могат да се преборят! И попита: “Тогава защо са тези синдикати?” и продължи: “Значи може да се излиза на стачка срещу бръмбарите, само че не и за възстановяване на изискванията на труд на учителите!” След това повдигна въпроса за това, че родителите се сблъскват със стена, когато издигнат въпроса за своите терзания. Че всякога виждаме, че шефовете са учудени от това, което се случва на записите. И попита: “Тогава защо са там?”. Накрая приключи с това, че ние молим да работим дружно, само че също срещаме стена. Че в Нашите оферти има доста такива, които целят възстановяване на изискванията на труд. Че желаеме присъединяване на родителите, както предлага госпожа Такева, че желаеме понижаване на децата в група, както предлага господин Петров, че желаеме плавна акомодация на децата при в началото постъпване в ясла или детска градина, което считаме, че ще понижи напрежението освен за самите деца, само че и за хората, които се грижат за тях. И най-после моли всеки, който не се е срещнал с в детайли стимулираните оферти на Инициативния комитет, да го направи и да работим дружно.
След това се изрече Председателят на съюза на работодателите в националната култура госпожа Николчева - директорката, която беше в предаването Референдум. Тя сподели, че се счита, че има някаква интрига и офанзива против образованието! Попита за какво родителите не алармират, когато има проблем, а изкарват записи в медиите. Но другояче сподели, че живеем в несигурни времена и в тази връзка камери е обикновено да има там, където всички страни са съгласни да ги има, тъй като там, където родителите и учителите са уверени, децата няма да бъдат настройвани против камерите. И акцентира, че камерите са мярка за сигурност.
Г-н Томов - ръководител на Независим училищен профсъюз, означи, че също като госпожа Николчева счита, че това е “дирижирана атака”, че тя е “целенасочена, с авансово готови механизми, способи на въздействие и подстрекателство на обществото и е против просветителната среда”. (Такева суфлира: “Точно така”) След това изясни, че видеонаблюдение тук-там има, само че то няма да стане по метода, по който ние желаеме (Не разбрахме какво тъкмо има поради - дали има поради, че желаеме да е наложително, на всички места, или неправилно е схванал, че желаеме да е онлайн).
Г-жа Ананиева - зам.- кмет на Бургас, разгласи, че видеонаблюдение е хубаво да има при единодушие на родителите и учителите (Но ние видяхме, че точно в групата, в която учителките са отказали видеонаблюдение, е имало проблем. И това потвърждава нашата теза, че камери не желаят тези, които имат от какво да се притесняват) Г-жа Ананиева изясни също, че общината се грижи за сградния фонд, само че не може да реализира надзор на просветителния развой и прикани МОН да го прави.
Зам.-кмета на Варна съобщи същата позиция във връзка с видеонаблюдението.
Г-н Игов - психологът, който беше с Ема Черногорска в утринния блок на БТВ в понеделник, сподели, че съгласно него медиите нарушават конституцията (като излъчват записите без единодушието на хората), само че сподели и няколко доста значими неща:
1. Че шефовете замитат проблемите, че няма по какъв начин да не чуват тези крясъци
2. Че всички проблеми са от невзети в точния момент управнически решения!
3. Че учителите не са добре квалифицирани и че нямат никаква кариерна вероятност! И сподели: “Хайде да седнем да го променим”.
След това се изрече Цвета Брестничка от Асоциация Родители. Като изключим, че те са срещу камерите, тя сподели някои значими неща:
1. “Нуждата на родителите да знаят какво се случва в детската градина или в учебното заведение е безусловно неудовлетворена все още и до момента в който тази потребност не бъде посрещната от системата по съответен метод, те ще вършат чудеса, с цел да схванат и няма потребност да бъдат упреквани за това, че желаят да знаят и да имат доказателства, когато имат подозрения и техните подозрения не срещат съответна реакция”
2. “Нека почтено да си кажем, че случаи на принуждение над деца от страна на педагогичен и непедагогически личен състав се случва. Това не значи, че го вършат всички учители, само че се случва. И когато подобен случай има, първите, които би трябвало да реагират, са сътрудниците и управлението и когато те реагират, родителите няма да търсят нелегитимни начини”
3. “Най-важното е да се промени средата - по-малко деца на един възрастен, регулярна психическа поддръжка на учителите, да се обучат за работа с родителите” (Юлиян Петров в този миг направи пренебрежителна физиономия)
3. Спомена и че Обществените препоръки в този момент са фиктивен орган, само че са значими и би трябвало да измислим метод по какъв начин да проработят и да изпълнят функционалността си. (По време на цялото й изявление доста хора не я слушаха)
След това се изрече психоложка, която Янка Такева беше довела. Тя съобщи, че камерите биха нараснали напрежението и за учителите, и за децата, само че не разбрахме по какъв начин.
След това зам.-кмета доцент доктор Чобанов взе думата, приказва съответно и сподели, че няма проблем общината да финансира, в случай че се съблюдава законодателството и има цялостен консенсус в институцията сред личен състав, учители и родители. Каза и че има потребност от нова просветителна инфраструктура, както и възобновяване на учителските институти. През това време на Такева й звънна телефона, подвигна си дамата, приказва си и не му обърна внимание. В същия жанр като него се изрекоха и от сдружението на общините.
Пламена Николова от Национална мрежа на децата сподели, че е съгласна с нас за това, че няма разговор и че родителите не съумяват да вземат решение проблемите си на равнище ДГ или учебно заведение. Заяви, че би трябвало да се върви към това детските градини да се отворят. И добави, че учителите имат прекомерно доста административна работа.
След това стана дама, облечена с блестяща сребриста плисирана пола, фигурален чорапогащник и скандални ботушки - представлявала Национално придвижване на българските жители!!!! Представете си. И взела участие в експертна група към Народното събрание по разработване на нов закон, който да се оправя с експанзията в учебните заведения! Изглеждаше, че е човек на Такева - доста си подкрепяха думите взаимно, а на брифинга след срещата младата дама снима изявлението единствено на Такева, на никой различен. Та съгласно нея:
1. Родителите били абдикирали. Трябвало да има взаимовръзка родител-учител-ученик.
2. Дори да имало принуждение, това можело да се реши посредством частни каузи и не бивало да се демонизира учителя (звучи ли ви познато)
2. Те желали Национална тактика за справяне с експанзията за интервал 20-50 години.
3. Те били създали някакъв план, който е подсилен от СБУ и някакви такива.
Другото не си заслужаваше - заприказва за Истанбулската спогодба, никакви приказки всъщност и в последна сметка нищо не предложи.
Г-жа Балева, която е ръководител на директорска организация съобщи, че те са учудени от това, което виждат и че то няма място в детските градини и че е „ За “ да има контракт сред ДГ и родителите.
Накрая зам.-министър Сачева взе думата и сподели, че очевидно изгодите от видеонаблюдението са несравнимо по-малки от вредите. Но че настояванията на родителите да имат информация са изцяло основателни. Че има напрежение и очевидно положителните практики не са налице на всички места. Че изнасянето на проблемите в медиите не взема решение казуса, че има шеф, Обществен съвет, РУО, МОН.
Аз попитах зам.-министър Таня Михайлова, дали МОН имат срещу някоя инцидентна организация, в случай че предлага нещо положително да се бърка в просветителните политики, както и имат ли срещу непрофесионална – да вземем за пример родителска организация да се бърка в просветителните политики? Тя отговори, че актуалната среща потвърждава, че нямат срещу. Тогава аз попитах по какъв начин по този начин на подписката, проведена от СБУ на учителите им се дава да разписват, че те са срещу инцидентни и непрофесионални организации да се месят в просветителните политики. Не си припомням, само че мисля, че нищо не ми дадоха отговор.
На конференцията от синдикатите си изрекоха направените оферти за антистрес, разговор, връщане на доверие и така нататък, означиха и че са срещу камерите.
След това аз взех думата и споделих, че ще продължаваме с митингите и че въпреки всичко това е законодателна самодейност и ще настояваме да си свършат работата в Народното събрание, тъй като в последна сметка от тях зависи! Казах, че настояваме и за повишение на заплатите на учителите и за понижаване на пенсионната възраст и така нататък След още няколко журналистически въпроса, зам.-министър Сачева ми взе думата и акцентира, че в действителност единствено аз упорствам за видеонаблюдението, а всички останали са срещу.
Както и да е - това не е ново за нас - ние знаем, че институциите ще са срещу нас и за момент не сме си представяли, че ще бъдем посрещнати изключително задушевно на тази среща. Но, до момента в който хората са зад нас, ще продължаваме да се борим и ще се оправим. Не е обикновено ние да се разгласяваме за увеличение на заплатите и ранно пенсиониране, а синдикатите - за медиация и антистрес стратегии - не че не са значими, само че кое би удовлетворило повече учителите?
Автор: Инж. Васил Николов - ръководител на Национален предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Гледна точка  Екологичният скандал Екологичният скандал " Пирин "  Държавата, в която можеш да кажеш всичко Държавата, в която можеш да кажеш всичко  Здравите фамилни полезности, произвеждащи търтеи Здравите фамилни полезности, произвеждащи търтеи  Кочината на свинското опазване на здравето Кочината на свинското опазване на здравето  Когато Когато " извинявай " значи оскотяване Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Арестуваха българи за контрабанда на тур...
Двама български жители са арестувани на турската граница на пункта Капъкуле при опит да пренесат у нас алкохол и цигари, купени от без...
Един човек е умрял в злополука през ден... Екологичният скандал " Пирин " Патриарх Неофит с изказване във връзка начал... Трима турски публицисти получиха доживотни... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Седмичен хороскоп за 19-25 февруари
Овен През тази седмица е добре да излезете от омагьосаният кръг, в който сте се сложили. Разширете контактите си, излизайте повече,...
Силите на Григор Димитров стигнаха единствено за... Дневен хороскоп за 19 февруари Какви са обичаите на Сирни заговезни Новините: Най-важното за деня, 18 февруари... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Съединени американски щати упорстват за следствие на офанзивата...
Американският министър на защитата Джим Матис поддържа следствието на офанзивата, в която са взели участие и руснаци, против сили на съюзниц...
Турци търсят корените си с вярата да по... " Това ли е същинската България, за която д... Откриха допинг в тестът на съветски състезател... Стефан де Мистура: Сирия е застрашена от " б...  www.expert.bg  Шефът на Здравната каса не мисли да подава оставка Шефът на Здравната каса не мисли да пода...  Половин милион пасажери е обслужило летище София през януари Половин милион пасажери е обслужило летищ...  Близо 70 000 души в България страдат от шизофрения Близо 70 000 души в България страдат от...  Регистърът на туроператорите цялостен с фирми-фантоми Регистърът на туроператорите цялостен с фир...  www.iwoman.bg  Седмичен хороскоп за 19-25 февруари Седмичен хороскоп за 19-25 февруари  Дневен хороскоп за 19 февруари Дневен хороскоп за 19 февруари  Голяма ПРОМЯНА за една зодия в хороскопа за 18 февруари Голяма ПРОМЯНА за една зодия в хороскопа...  Отбелязваме Сирни заговезни Отбелязваме Сирни заговезни  http://www.sportlive.bg  Последното ново попълнение на ЦСКА стартира тренировки с отбора Последното ново попълнение на ЦСКА започ...  Григор се завърна на четвъртата позиция в ранглистата, Федерер още веднъж на върха Григор се завърна на четвъртата позиция...  Мачовете и спортът по малкия екран през днешния ден (19.02) Мачовете и спортът по малкия екран през днешния ден (...  Милан с измъчена победа, поглежда към зона Милан с измъчена победа, поглежда към зо... Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Нови Най-четени Най-коментирани Във всички планини има заплаха от лавини... 48
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР