Като повечето скандали у нас, най-дръзкото, най-скандалното и вероятно най-абсурдното

...
Като повечето скандали у нас, най-дръзкото, най-скандалното и вероятно най-абсурдното
Коментари Харесай

Фантазията на Дюма е бедна за случващото се в нашите затвори

Като множеството кавги у нас, най-дръзкото, най-скандалното и евентуално най-абсурдното бягство на рецидивисти от Централния затвор, станало на 3 април, към този момент тъне в забвение. Всяко знамение за три дни. Медиите млъкнаха, полицията и прокуратурата дума не обелват.
Новината за измъкването от най-охранявания затвор у нас на наказаните за убийства раздруса обществото. И с съображение. Не всеки ден нарушители размахват револвер и стрелят под носа на уплашени охранители. Рецидивистите вероятно в никакъв случай няма да бъдат открити. Холивудският екшън, който бегълците спретнаха обаче, е най-очевидното доказателство за ширещата се зад решетките корупция. А въпросите, които си задава всеки от нас - по какъв начин са внесли оръжието, кой им е оказал помощ да изоставен пандиза, кой финансира интервенцията и прочие, несъмнено дълго ще останат без отговори.
Сетих се за случката около новината, че някогашният кмет на Галиче Ценко Чоков, който излежава присъда от 4,5 години за закана и опасност за ликвидиране, звънял от два мобилни номера от пандиза и управлявал изборния развой в селото. Представяте ли си по какъв начин Чоков през целия ден вика по телефоните и дава директиви, около килията му минават надзиратели и... ни чули, ни видели. Абсурдно, нали?
И в случай че бягството от Централния затвор поразтърси правосъдната система и лъснаха пробойните на сигурността в така наречен поправителни институции, то

телефонните диалози на Ценко Чоков


потвърждават, че нищо не се е трансформирало зад решетките.
Граф Монте Кристо ряпа да яде. Кой знае какво щеше да роди фантазията на Александър Дюма-баща, в случай че знаеше какво се случва в нашенските затвори. От години се приказва за корупцията и за неналичието на съответен надзор в тях. Дори лишени от независимост ехидно настояват, че който не е изискал, той не е "разбил " решетките. За всички е кристално ясно, че в случай че системата за изтърпяване на наказванията не бъде реформирана, зрелищните бягства ще продължат.
Спомняте ли си, че в същия ден, в който се случи бягството в София, различен пандизчия избяга от пандиза в Пловдив. Него най-малко го откриха. Но това е мотив човек да се замисли за какво хората, лишени от независимост, не са със затворнически, а с цивилни облекла? Защо не се употребяват съвременни технологии и системи за защита? Защо надзирателите не получават почтени хонорари и са демотивирани да извършват както би трябвало отговорностите си? И още доста за какво има...
През 90-те години Съединени американски щати са изхарчили повече пари за пандизите си, в сравнение с за правосъдната система. В България и през предишния, и през новия век

съвсем нищо не е направено за местата за отнемане от независимост


В системата обаче се въртят доста пари за опиати, за телефони, за ВИП условия, за промяна на режима на наказания, за условно предварително освобождение и т. н. За никого не е загадка, че част от схемата са и подкупите, давани на надзиратели и на затворнически шефове. Често се оповестява за извращения, насилия и оргии зад решетките. Само десетина дни след бягството от Централния затвор при инспекции в пандиза в Белене са открити три ножа в килиите на лишените от независимост, както и мобилен телефон.
На 27 януари 2015 година с пилотно решение Европейският съд по правата на индивида осъди България за безчовечен условия в пандизите. Магистратите от Страсбург, вземайки поради всеобхватността, повторяемостта и устойчивостта на нарушаванията, установяват, че зад всичко стоят структурни проблеми, от които страда цялата система в България. Съдът дефинира период от 18 месеца, в които държавното управление би трябвало да предприеме сложни ограничения за справяне с тях. Подчертава се и нуждата от въвеждане на ефикасни вътрешноправни превантивни и обезщетителни средства за отбрана от този вид нарушавания, каквито все още липсват.
Да, но на никого не му пука от решението и няма желание да го извършва. И до момента в който правосъдният министър Цецка Цачева продължава да увърта и да търси виновниците отвън системата, основният прокурор

Сотир Цацаров най-сетне се разсъни


и се разгласи за промяна в местата за отнемане от независимост, която да вкара по-строг режим на сигурност в пандизите и следствените арести, тъй че да се лимитират бягствата. Една от главните хрумвания на обвинител номер едно е основаването на специфичен затвор за изключително рискови нарушители, "който да е механически гарантиран, с високо равнище на сигурност ".
Цацаров предизвести, че през последните 10 години непрекъснато се приказва за правосъдна промяна, само че никой не помисля за промяна в местата за отнемане от независимост, която щяла да бъде надалеч по-лесна за реализиране. Като съществена уязвимост в сигурността на пандизите сега той уточни организацията на работа на надзорно-охранителния състав. В момента има затвори, в които един надзорник дава отговор за 19 лишени от независимост, само че в други съотношението е 1 към 20, 1 към 49 и т. н., уточни Цацаров и призна, че освен това състояние бягство от Централния затвор рано или късно е щяло да се случи.
"Няма нищо неприятно, нищо неправилно да се забрани всякакво внасяне на предмети извън, с изключение на тези, които са от първа нужда, както и че всички пандизчии с подобен режим би трябвало да бъдат с униформи и при безусловно идентични условия. Докато това не се реализира, до момента в който не се обезпечи нужното материално и техническо обезпечаване на надзирателите, всичкото това ще се повтаря ", безапелационен е основният прокурор. Като спомагателен проблем Цацаров уточни непоследователната управителна политика в Главна дирекция "Изпълнения на наказванията " в правосъдното министерство. На управлението на дирекцията би трябвало да се обезпечи професионално успокоение, което значи

назначенията да бъдат освободени от политически връзки


и да се обезпечи нужният финансов запас, прикани той. Цацаров разяснява, че един от главните проблеми на системата е ниското възнаграждение на надзирателите, поради което те стачкуват изцяло основателно.
Вярно е, че 800 лева за работа измежду нарушители, някои от които са закоравели убийци и насилници, е прекомерно малко. Но надали мизерните 88 лева, които Цачева благоволи да даде към трудовото заплащане на надзирателите, взема решение казуса. Но недоволството беше потушено, а властта бодро рапортува, че се е погрижила за хората. Дали това взема решение казуса? Както се пошегува пандизчия преди време, в Централния софийски затвор единствено подводница не може да се внесе, и то тъй като няма море.
"Вече няколко години в местата за отнемане от независимост липсва устав за вътрешния ред. Това основава проблеми на надзорно-охранителния състав ", съобщи Цветан Михайлов, представител на синдиката на чиновниците, работещи в пандизите. По думите му системата на пандизите у нас е циничен затворен кръг, ужасяващ параграф 22. Затворниците не се превъзпитават, а единствено добиват нови престъпни умения. Надзирателите също са част от порочната скица. Заради ниското възнаграждение и занижения надзор за банкет в системата те стават сериозен генератор на корупция - от най-ниското равнище до началниците, признава Михайлов.
Думи, думи, думи... Без покритие. И пожарникарски дейности без резултат. Докога промяната в правосъдната система и в местата за лишавене от независимост ще стои затворена зад решетките на незаконното безгрижие на ръководещите?



Телефони, зарядни устройства и сим карти са най-често откриваните противозаконни движимости при инспекции в пандизите

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР