Като посети два пъти Виетнам тази година - нещо рядко

...
Като посети два пъти Виетнам тази година - нещо рядко
Коментари Харесай

Как администрацията на Тръмп противостои на военната настъпателност на Китай

Като посети два пъти Виетнам тази година - нещо рядко - министърът на защитата на Съединени американски щати Джим Матис дава знак какъв брой интензивно администрацията на президента Доналд Тръмп се пробва да противостои на военната агресивност на Китай, като приласкава по-малки страни в района, споделящи американската нерешителност към китайските планове.

Визитата, която стартира във вторник, демонстрира също какъв брой са напреднали връзките сред Съединени американски щати и Виетнам от бурните години на Виетнамската война.

Матис, военачалник от запаса, който влиза в корпуса на морската пехота по време на Виетнамската война, само че не е служил там, посети Ханой през януари. Тази аудиенция бе направена броени дни преди 50-ата годишнина от офанзивата Тет през 1968 година Тет стана повратна точка, като северновиетнамските бойци нападнаха огромен брой основни обекти в Юга, изненадвайки Вашингтон и подхранвайки антивоенните настроения, макар че офанзивата на Севера се оказа тактически боен неуспех.

Три месеца след визитата на Матис, военният самолетоносач на Съединени американски щати " Карл Винсън ", дебаркира за малко в Дананг. Това беше първо сходно посещаване от войната насам и увещание към Китай, че Съединени американски щати имат желание да укрепят партньорствата си в района в контраст на възходящата китайска военна мощност.

Най-яркото изражение на китайската агресивност е превръщането на противоречиви островчета и други развития в Южнокитайско море в стратегически военни предни постове. Администрацията на Тръмп подлага на критика остро Китай за разполагането на ракети земя-въздух и други оръжия на някои от тези предни постове. През юни Матис сподели, че слагането на тези оръжия е " директно обвързано с потреблението на военна мощ за заплашване и насила ".

Този път Матис ще посети Хошимин - най-многолюдния град във Виетнам и негов стопански център. Известен като Сайгон през интервала преди комунистите да завладяват Република Южен Виетнам през 1975 година, градът беше наименуван на името на мъжа, оглавявал виетнамското националистическо придвижване.

Матис възнамерява да посети също виетнамската военновъздушна база Биен хоа - огромно летище, ръководено от американските сили през войната - и да се срещне с министъра на защитата Нго Суан Лит.

Визитата идва на фона на преход във властта след гибелта през септември на виетнамския президент Чан Дай Куанг. По-рано този месец ръководещата във Виетнам комунистическа партия номинира своя общоприет секретар Нгуен Фу Тронг и за президент. Очаква се той да бъде утвърден от Националното заседание.

Макар че Виетнам стана постоянно място за визити на за американските министри на защитата, две визити за една година е нещо извънредно, а град Хошимин рядко е част от маршрута.

Последният началник на Пентагона, посетил град Хошимин, беше Уилям Коен през 2000 г.; той беше първият министър на защитата на Съединени американски щати, направил аудиенция във Виетнам след войната. Официалните дипломатически връзки бяха възобновени през 1995 година и през 2016 година Съединени американски щати подвигнаха оръжейното си ембарго, датиращо от времето на спора.

Пътуването на Матис в началото трябваше да включва аудиенция в Пекин, само че то беше анулирано на фона на възходящото напрежение поради търговски и отбранителни проблеми. Наскоро Китай отхвърли искане американски боен транспортен съд да спре в Хонконг, а предишното лято Матис анулира поканата Китай да взе участие в огромни морски учения в Тихия океан. През септември Китай отхвърли неговият командващ флота да посети Пентагона и настоя Вашингтон да анулира продажбите си на оръжие за Тайван.

Тези напрежения акцентираха капацитета на по-силно партньорство на Съединени американски щати с Виетнам.

Джош Курланцик, старши помощник и експерт по въпросите на Азия в Съвета за интернационалните връзки, сподели в изявление, че през последните години Виетнам е минал от външна и отбранителна политика, която внимателно балансира връзките с Китай и Съединени американски щати, към към такава, която клони към Вашингтон.

" Виждам Виетнам като доста корав последовател на някои от политиките на Тръмп ", сподели той, като имаше поради това, което администрацията назовава своя " свободна и открита тактика в Индийско-тихоокеанския район ". Тя натъртва на гаранциите, че всички страни в района са освободени от насила и поддържат морските пътища, изключително противоречивото Южнокитайско море, отворени за интернационална търговия.

" Виетнам, като оставим настрани Сингапур, е страната, която е най-скептична към политиката на Китай в Югоизточна Азия и става най-естественият сътрудник на Съединени американски щати " сподели Курланцик.

Близостта на Виетнам до Южнокитайско море го прави значим състезател в разногласията с Китай за териториални искания към островчета, плитчини и други дребни части земя в морето. През 1979 година също така Виетнам имаше война с Китай за границата.

Традиционно внимателен към големия си северен комшия, Виетнам също като Китай има еднопартийно ръководство. Виетнам ползва все по-сурови ограничения против срещу дисидентите и корупцията, а голям брой високопоставени служители и чиновници бяха наказани на затвор от 2016 година под надзора на Тронг.

Широкообхватните стопански промени през последните 30 години отвориха Виетнам за задгранични вложения и търговия и го направиха една от най-бързо разрастващите се стопански системи в Югоизточна Азия. Комунистическата партия обаче не търпи провокации към еднопартийното си ръководство.

Дори и освен това състояние обаче администрацията на Тръмп поставя целенасочени старания да се сближи с Виетнам.

Когато си потегли от Ханой през януари, Матис сподели, че визитата му е дала да се разбере, че американците и виетнамците споделят ползи, които в някои случаи предхождат мрачния интервал на Виетнамската война.

" На никой от нас не му харесваше да бъде колонизиран ", сподели той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР