Като необичаен обратен завой, смаял Брюксел, и странен скъпо струващ

...
Като необичаен обратен завой, смаял Брюксел, и странен скъпо струващ
Коментари Харесай

ФТ: София флиртува с Москва и Пекин за Белене, докато гони други инвеститори

Като " необикновен противоположен завой ", смаял Брюксел, и чудноват скъпо струващ флирт с държавни компании от Русия и Китай на фона на преследване на частни американски и европейски вложители от България, разказва " Файненшъл Таймс " опитите на третото държавно управление на ГЕРБ да съживи плана за градеж на АЕЦ " Белене ".

В коментара на Нийл Бъкли се напомня по какъв начин преди шест години България отхвърли многомилиардния план поради галопиращите разноски, по какъв начин " бойният министър председател на България Бойко Борисов го назова " корупционната скица на века “ и по какъв начин при започване на юни Народното събрание утвърди рестарта на АЕЦ " Белене ".

" Обратът провокира слисване в Брюксел. Проектът в Белене, в северната част на страната, ще получава нуклеарното си гориво от Русия – в несъгласие с политиката на Европейски Съюз за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия и основаване на либерализиран европейски енергиен пазар. Какво се промени? ", пита Бъкли и дава отговор, че повода е арбитражното решение по разногласието с " Росатом " за нуклеарното съоръжение, по което България трябваше да заплати над 600 млн. евро. " България към този момент е вложила 1,5 милиарда евро в начинанието – немалка сума за страна с годишен Брутният вътрешен продукт от към 47 милиарда евро ", добавя той.

" София можеше просто да отпише разноските, да се опита да продаде реакторите на трета страна (твърде сложно) или да опита още веднъж да приключи плана даже и с предстояща цена до завършването от над 10 милиарда евро – тази опция наподобява има най-малко мъничко съображение. АЕЦ " Белене “ е била замислена в началото да замести остаряващата руска нуклеарна централа в Козлодуй. Но централата, която обезпечава 30% от електрическата енергия на България, подписа контракт за удължение на употребата до 2049 година ", продължава коментарът.

Според създателя му няма забележима потребност от енергийна мощ и в Белене. Бъкли цитира критици на плана, съгласно които новата нуклеарна централа ще изгони вложителите във възобновими източници и ще затвори комплекса от три въглищни централи " Марица-изток “, в които работят хиляди души.

Цитирайки разбори, съгласно които цената на тока от АЕЦ " Белене " ще е двойно по-скъпа от актуалните пазарни цени в района, коментарът отбелязва, че " флиртът на България с Пекин и Москва около един толкоз безценен план наподобява изключително чудноват на фона на опитите на държавното управление да приключи закрепените дълготрайни цени за изкупуване с две непознати компании, които били прекомерно високи – макар че са много по-ниски от цената, на която би се продавала силата от " Белене “. Визирани са договорите с американската " Ей И Ес " и основаната в Съединени американски щати, само че листвана на борсата в Лондон " КонтурГлобал “, които създават една пета от електрическата енергия в България посредством модерните си централи, работещи с локални въглища от комплекса " Марица Изток ".

Според анализатора дейностите на българското държавно управление против " Ей И Ес " и " КонтурГлобал " може да са " неприятен сигнал за непознатите вложители наред с отдръпването на италианската " Енел “, немската Е.ОН и чешката ЧЕЗ, които напуснаха България през последните години.

В Статията се цитира енергийния съветник Илиян Василев, който позволява, че Борисов употребява " Белене “ в комплицирана партия шах с Русия за докарването на " Турски поток " до планувания край Варна газов хъб, което на процедура ще съживи прекратения през 2014 година план за съветския газопровод " Южен поток “.

" Такива мегапроекти са примамливи за политиците. Но в случай че те оставят България в ръцете на държавните ползи на Русия или Китай, а в това време притискат и гонят частни европейски и американски вложители, ще създадат дълготрайна неприятна услуга на най-бедната страна в Европейски Съюз ", приключва " Файненшъл Таймс ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР