Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир

...
Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир
Коментари Харесай

Каракачанов: В интервюто си Заев прави малка крачка напред в правилната посока

Като дребна крачка напред в вярната посока дефинира вицепремиерът Красимир Каракачанов изявлението на премиера на Северна Македония Зоран Заев от преди ден, в което споделя, че осъществяването на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Вицепремиерът бе във Велико Търново, където тържествено се означи 142-рата годишнина от началото на военното обучение в България и празника на Националния боен университет " Васил Левски ".

По тематиката за Северна Македония Каракачанов сподели още, историята на двете страни е обща до 1944-та година, само че е част от българската история.

" На България са нужни гаранции, които могат да бъдат дадени единствено с подписан документ, акцентира Красимир Каракачанов. - Ние настояваме в контракта на Европейски Съюз с Република Северна Македония да бъде записано изискването и да е ясно, че България когато и да е може да спре преговорния развой, когато договорът сред България и Северна Македония не се извършва. "

Вицепремиерът настоя заявената от премиера Зоран Заев смяна в позицията към страната ни да излезе от формата на декларация и медийно изявление и да стане междудържавен документ.

" Декларацията не е документ, не е междудържавен контракт. Затова ние желаеме или анекс, или нов контракт, или протокол, подписан, в който има доста ясни гаранции какво се случва, по кое време се случва. Основното нещо е езикът на омразата. Ние желаеме ясна гаранция по какъв начин ще се трансформира тяхната просветителна система, със периоди, защото самият преговорен развой е дълъг, той може да продължи и 10 години. За да дадем единодушие да стартира, ние желаеме написана пътна карта ", сподели още военният министър.

Каракачанов поздрави премиера Заев за декларираната позиция и уточни, че в случай че се върви в тази посока, идната година може да се приказва за започване на преговорния развой за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР