Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни

...
Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни
Коментари Харесай

Гешев консолидира, благодари и защитава магистрати и съдебни служители

" Като м агистрат, чийто професионален път е минал напълно в разнообразни структури на прокуратурата и следствието, желая откровено да благодаря на всички сътрудници от Прокуратура на Република България, без значение дали са изразили поддръжката си за мен в качеството ми на претендент за основен прокурор, или не са го създали ", изяснява Иван Гешев в изказване, публикувано от Прокуратурата.

" Опитите за политически напън , за показване на прокурорите и следователите като втора употреба магистрати , които нямат лично мнение и гласоподават под строй, очевидно са стимулирани от партийни, корпоративни и/или персонални ползи , разнообразни от тези на българските жители. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвинени, подсъдими и/или наказани лица , както и на техни представители, за следващ път да пробват да изключат професионалната ни общественост даже от опцията да изразим мнение за личния си избор ", добавя той.

" От името на основния прокурор господин Сотир Цацаров и управлението на Прокуратура на Република България обаче декларирам, че няма да се позволен лични офанзиви против магистрати и правосъдни чиновници единствено и само тъй като са изразили персонална позиция. На старанието да бъдат демонизирани обособени магистрати, като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено със всички разрешени от закона средства, в това число и с ясно изразено мнение за поддръжка. Въпреки че в съответния случай това надали е належащо, тъй като най-хубавата препоръка за нея, персонално, е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов, който в писмо до основния прокурор господин Сотир Цацаров благодари за отличната й работа при най-мащабната интервенция на полицейски и правосъдни служби в Европа през 2017 година под названието " Халифакс ", изяснява Гешев.

Той е сигурен, че прокурорите, следователите и правосъдните чиновници дружно ще отговорят на упованията за правдивост и сигурност на всички български жители, без значение от публичния или обществения им статус.
 Борисов: Партиите не трябва да се месят в избора на основен прокурор
Борисов: Партиите не трябва да се месят в избора на основен прокурор

Да се предприеме законова смяна...

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за основен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет.

Според представителя на Висш съдебен съвет Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

От " Демократична България " желаеха оставката на Гешев след неговото изявление, че не утвърждава разделянето на изпълнителната, правосъдната и законодателната власт. В същото изявление Гешев съобщи : " Ние нямаме никакви терзания да повдигнем обвинявания на който и да е, без значение към кой олигархичен кръг принадлежи, в случай че има доказателства. ".

Три дни след номинацията на Гешев пред постройката на Висш съдебен съвет стотици жители стачкуваха с настояването да бъде оттеглена кандидатурата му за основен прокурор.

Междувременно от Камарата на следователите излязоха с декларация , че поддържа номинацията на Иван Гешев.

Месец преди да бъде номиниран самият Иван Гешев съобщи и че чака настоящето съревнование да е мръсно и кално и се притеснява, че ще се купуват магистрати , политици и публицисти.

В средата на май месец президентът Румен Радев провежда серия срещи с шефовете в правосъдната система, с цел да съветва критериите и пълномощията на основния прокурор. Румен Радев се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров, с ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов с ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков и с представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев .

След тези срещи примиерът Бойко Борисов дефинира консултациите като интервенция в правосъдната власт, само че представителите на правосъдната власт не одобриха сходна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: " Не поканвам магистрати у дома, желая правда. "

Около фигурите на основните прокурори не един път са се разразявали и кавги. Обвинения за авторитарност и разпра, в това число и за престъпни действия бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени " Колев " на и мето на убития прокурор Никола Колев . Те пък от своя страна провокират и самодейностите за правосъдна промяна сега, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по следствие на тримата огромни в Темида.

Друг скандал към фигура на основен прокурор е записа от април 2013 година от вкъщи на премиера , в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов декларира на Борисов, че самичък си е избрал Сотир Цацаров. Името на сегашния основен прокурор бе намесено и в Цумгейт - диалог сред предприемачи, на който той е участвал.

" Единственият " Гешев- правоприемник на прокурорска монархия или самоуверен герой против олигархията?

От " Правосъдие за всеки " питат какъв брой сполучливо извършени каузи има Гешев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР