Като любовна игра преди съкровения момент – такова усещане носи

...
Като любовна игра преди съкровения момент – такова усещане носи
Коментари Харесай

Колко Фантастични животни може да поеме светът на Хари Потър?

Като любовна игра преди съкровения миг – такова чувство носи „ Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд “. Вторият филм от предисторията на поредицата за Хари Потър превзема родните киносалони от на следващия ден, а мнозина чакаха този миг с нетърпението на дете в последните дни преди Коледа.

Именно на това забавно възприятие на носталгия разчитат главно Дж. К. Роулинг и режисьорът Дейвид Йейтс. Двамата започнаха да градят основите на франчайза с „ Фантастични животни и къде да ги намерим “ от 2016 година Тогава филмът послужи като един нов прочит на вселената,впечатляваща с по-тъмните си нюанси. Той трябваше да бъде и „ входната врата “ към поредицата, като с „ Престъпленията на Гринделвалд “ чакахме да стартира същинското разнищване на сюжетните възли. Въпреки това, вторият филм има аура, сходна на предшественика си. Подготвя ни за нещо по-голямо.

Кога ще се случи то обаче... следва да разберем.

Противно на всеобщото въодушевление, одобрявам присъединяване на Джони Деп в „ Престъпленията на Гринделвалд “ като безапелационен позитив. Страховитият черен вълшебник се вписва съвършено в архива от откачалки, изиграни от холивудския ас. Още с първите си подиуми Деп съумява да накара фена да настръхне в очакване на следващите злодеяния на наказания в Америка и превозен към Европа, „ с цел да дава отговор и за закононарушенията си там “, вълшебник. Двете разнообразни очи – щрих, който любимецът на Тим Бъртън прибавя самичък към персонажа си, са удар в десетката за спорната персона на Гринделвалд. Впоследствие обаче даже този смут, който всява водачът на революцията на чистокръвните магове, се свива зад гелосаната прическа на Деп.

Другото огромно попълнение на прослойка безспорно е и Джуд Лоу. Той е в друга паметна роля за сагата – бъдещият шеф на Хогуортс Албус Дъмбълдор. Персонажът надалеч не е показан в дълбочина – най-вече носи чувството за талантлив хипи преподавател с положително възприятие за комизъм. Това евентуално е разумно, поради желанието на Роулинг и Йейтс занапред да градят характера на младия Дъмбълдор. Феновете на запад недоволстват и по друга причина. След като писателката разгласи обществено, че шефът на Хогуортс има хомосексуални желания, феновете на поредицата чакаха те да бъдат изследвани в този филм. Така и не се стигна до това, в случай че не броим репликата: „ Бяхме по-близки от братя “, която той изрича по адрес на досегашния си другар, само че към този момент безжалостен зложелател – Гринделвалд.

При този асортимент на артисти и персонажи, като че ли на назад във времето остана Нют Скамандър (Еди Редмейн) – героят, който беше показан като мотор на целия франчайз във „ Фантастични животни и къде да ги намерим “. Не ме разбирайте неправилно – и тук той се появява постоянно на екрана. Не повлиява в задоволителна степен обаче на събитията, разказани от Йейтс и Роулинг. В лентата той скача с непохватността на влюбен младеж, а въпросът ще се залюбят ли публично с Тина (Катрин Уотърстън) наподобява, че ще ни вълнува и през идващите филми.

Доста повече внимание този път е обърнато на Лета Лестранж (Зоуи Кравиц) – съученичка на Нют и сегашна избраница на брат му. Именно към нейната фамилна история гравитира цялото деяние на „ Престъпленията на Гринделвалд “. Съвсем незначителна роля, прочее, тук има и Наджини (доста преди да се трансформира в змията на Волдемор). Присъствието й още веднъж гъделичка само носталгичното възприятие у почитателите.

Ето го и сюжетът в резюме: Гринделвалд съумява да избяга от пандиза и дава ход на подлия си проект да събере войска, с която да се бори за цялостното предимство на чистокръвните магьосници над останалите вълшебници и даже над „ мъгълския “ свят. По дирите му потеглят редица запалянковци, измежду които и Нют Скамандър.

Единствено Дъмбълдор се радва на спокойната си учителска специалност, само че поради, че точно по негова повеля спецът по Магизоология се насочва към приключението, това (може би) му е простено. Магическият екшън, убийствените спецефекти и музиката, която, обичайно за вселената на Хари Потър, е способна сама по себе си да ни води в различен, магически свят, ни напомнят за какво толкоз обичаме този франчайз.

„ Престъпленията на Гринделвалд “ носят ДНК-то на „ родителя си “. Не можем да не останем с усещането обаче, че не съумяват да се разпрострат оптимално в капацитета си. И в случай че поредицата ще се ниже в продължение на пет включвания към огромния екран, каквато поръчка към този момент бе дадена, то евентуално би било по-добре – сходно на платформите за видео по поръчка, продуцентите да изчакат завършването на всички заглавия и да ги изнесат вкупом. Тогава почитателите няма да чакат две години за следващата интродукция, а ще могат в унес и на един мирис да се насладят на цялата вълшебна история.

Източник: Монитор
Снимка: Alexandra Films
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР