Като коуч и консултант по лидерство, аз прекарвам значително време

...
Като коуч и консултант по лидерство, аз прекарвам значително време
Коментари Харесай

Превъзходството на уязвимостта

Като коуч и съветник по водачество, аз извозвам доста време в преглеждането на изходящи изявленията при овакантяване на работа и анкети за ангажираност на чиновниците, с цел да дефинира какви са аргументите за текучеството на чиновници в фирмите на моите клиенти. Опитът ми демонстрира, че в тези обстановки първото нещо, към което би трябвало да насочи вниманието си всеки шеф или HR експерт, са мениджърите.

Главният изпълнителен шеф на американската социологическа компания Gallup Джим Клифтън обобщава резултатите от изследване за положението на американското работно място от 2013 година с едно просто изречение:

„ Единичното най-голямо решение, което ще вземете в работата си, е изборът на управител във вашата компания. Когато назначите на поста неверния човек, нищо не може да поправя това неприятно решение. Нито компенсацията, нито компенсациите – нищо “, споделя той.

От Gallup стигат до това умозаключение на база на данни от десетилетия обратно и на изявленията на над 25 млн. чиновници. Въпреки това, през днешния ден, в изискванията на пандемия, организациите не престават да вършат същите неточности. Всички към този момент знаем, че „ хората напущат мениджъри, а не компании “, само че нещата по този начин и не се трансформират.

В последна сметка, най-хубавият метод да спрете приключването на гении от вашата компания е като започнете да назначавате на работа и да давате покачвания на хора, които имат същински лидерски качества и умения. Твърде постоянно хората, от които зависи този асортимент, възнаграждават метод на държание, които неправилно се смята за знак за лидерски потенциал – проява на убеденост, харизма, и други. Нещо повече, те отделят прекалено много внимание на постигнатите от претендента резултати в предишното и надценяват значимостта на автобиографията, на твърдите умения и на техническия опит.

Действителността е такава, че най-нарцистичните шефове, които имат психопатични пристрастености, също имат тези качества. Това обаче не ги прави положителни ръководители, никога. Хората, отговарящи за намирането и издигането на актуалните и бъдещите водачи, би трябвало да търсят у тях черти и качества, които изследванията недвусмислено дават за образец като причина за основаването на по-добра работна среда, в която всички са по-продуктивни и задоволени от работата си.

Емпатия

В едно удивително изследване съпричастността бе избрана за най-важното качества, от което се нуждаят водачите. Ако би трябвало да бъдем по-конкретни, тук става въпрос за способността на хората да изслушват другите и да се слагат на тяхното място. Лидерът, който показва емпатия, построява по натурален път мощни връзки със своите чиновници и предизвиква продуктивното съдействие. Той непрекъснато мисли за изискванията, при които работи неговия екип, схваща провокациите и компликациите, пред които са изправени чиновниците му, и възприема страстите им като толкоз същински, колкото са й неговите лични.

Споделена отговорност

Следващият път, когато сте изправени пред някакво предизвикателство, представете сюжета „ имаме проблем “ като опция за намиране на значими решения и новаторски подходи, насърчавайки открития разговор в границите на вашия екип.  За задачата би трябвало да сте построили фирмена просвета, която кара всички чиновници да се усещат в сигурност и да не се опасяват да показват своите виждани и хрумвания, без значение дали те опонират на вашите. Когато включвате чиновниците си в процеса на, вие им позволявате да се почувстват като част от нещо по-голямо, позволявате им да видят директните резултати от тяхната работа и да поемат отговорност за тях, било то положителни или неприятни.

 Уязвимост

Когато става въпрос за лидерските качества, които са от основно значение за триумфа на фирмените култури, основани на доверие и бистрота, има една линия, която превъзхожда даже увереността и харизмата – уязвимостта. Над 42 млн. души са гледали историческата TED Talk прездентация на Брен Браун: Силата на уязвимостта. След като тя закупи всеобща известност, уязвимостта се утвърди като сериозно „ меко умеене “, което е нужно на всеки водач би трябвало да построи. Един от методите за развиване на това качество е посредством шерването на истории.

В своята книга „ Encouraging the Heart: A Leader`s Guide to Rewarding and Recognizing Others “, специалистите в областта на  лидерството Джеймс Кузъс и Бари Поснър акцентират какъв брой значимо е водачите да могат да описват истории, с цел да построяват доверие сред тях и техните чиновници.

Двамата създатели цитират уважаваният психолог професор по когнитивно знание от Харвард Хауърд Гарднър:

„ Умелото основаване и предаване на истории е съществена част от призванието на водача. Историите приказват и на двете елементи на човешкия разум – и на разсъдъка и на страстта. Аз настоявам, че точно историите за идентичността – тези разкази, които оказват помощ на хората да мислят и усещат за това кои са в действителност, от кое място идват и накъде са се насочили, съставляват най-мощното оръжие в литературния боеприпас на водача. “

Разказването на история за огромна неточност или неуспех от предишното, да вземем за пример, е добър метод да дадете начало на диалог, в който хората да могат умерено да покажат накърнимост.

………………………….

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР