Като изключим задаване на един или два необичайни въпроса, които

...
Като изключим задаване на един или два необичайни въпроса, които
Коментари Харесай

Той ви притиска, той е груб ...Запазете спокойствие!

Като изключим задаване на един или два необикновени въпроса, които ревизират по какъв начин реагирате на нещо, за което не сте квалифициран, множеството мениджъри, отговарящи за интервютата за работа, са положителни експерти. И знаят по какъв начин да се държат с хората. Но и измежду тях има " изключения ", които се държат жестоко и нападателно. Това е стъписващо! Не и обаче в случай че сте авансово готови да реагирате най-адекватно на офанзивите на мениджъра, който ви интервюира за работа.

 Ето три съвета, които ще ви оказват помощ да се справите с агресора:

Запазете успокоение

Когато някой се държи жестоко с вас, първият ви инстинкт може да бъде да му отвърнете със същото. Вместо да тръгнете в офанзива, потиснете желанието си да влезете в развълнуван спор и запазете успокоение. Започнете с вдишване на глътка въздух, даже в случай че това значи да помолите за опрощение и да отидете до тоалетна, където да напръскате лицето си с хладка вода. Понякога интервюиращите задават един или два по-грубо звучащи въпроса, с цел да тестват метода, по който реагирате на тях. Последното нещо, което желаете, е да се визиите като човек, който не устоя на напрежение и не може да се оправя с сложни обстановки. Това е вашата опция да покажете, че нищо не може да ви изненада и разклати.

Не го приемайте персонално

Когато някой е недодялан с вас, постоянно е добре да си спомняте, че даже най-милите и дружелюбни хора имат неприятни дни. Може би интервюиращият е подложен на голямо напрежение от свия началник, който желае от него да откри съвършения претендент за работа. Може би той минава през сложен интервал в персоналния си живот. Дори и на пръв взор неговата експанзия да е ориентирана към вас, има огромна възможност той просто да си изкарва насъбрания яд. Вместо да приемете нещата персонално, не губете равновесие и продължете по проект, отговаряйки умерено и решително на всеки негов въпрос.

Влезте в разговор

Ако приемете като нападателно нещо, което интервюиращият ви споделя, използвайте това като опция да измененията посоката на диалога. Насочете светлината на прожекторите върху интервюиращия и му задайте въпроси, които демонстрират, че ви пука. Има огромна възможност това да трансформира неговата експанзия в положително отношение. Защо ли? Защото хората обичат да приказват за себе си. Според Scientific American повода за това е елементарна – когато приказваме за себе си ние се чувстваме добре.

Ако имате възприятието че сте попаднали в невъзможност и не знаете по какъв начин да отговорите на експанзията на интервюиращи, може да употребявате тези три къси и бързи въпроса (които на всичко от горната страна ще ви оказват помощ и да научите освен това за компанията):

От какъв брой време работите тук?

Какви полезности и/или качества, присъщи за компанията, ви накараха да я изберете?

Каква е обичаната ви част от работата тук?

Дори най-талантливите и добре готови експерти може да бъдат разколебани и да стартират да се съмняват в себе си, когато се изправят очи в очи с интервюиращ, който се държи жестоко и нападателно. Вместо да изгубите надзор върху обстановката, използвайте изброените нагоре трикове и се придържайте към предварителния си проект. Ако се стигне до там, че нападките преминат границите на допустимото и се трансфорат в пряк тормоз против вас, то не се колебайте да излезте от стаята и да потърсите контакт с различен чиновник на компанията. Запазете успокоение, до момента в който обстановката ви го разрешава, и ще демонстрирате, че можете да се справите със всичко.

............................

Джесика Тайфелс за glassdoor.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР