Като изгони българските дипломати, Москва отвори вратата за поредни искания

...
Като изгони българските дипломати, Москва отвори вратата за поредни искания
Коментари Харесай

Големите подаръци, които Радев и Путин направиха на България


Като изгони българските дипломати, Москва отвори вратата за следващи претенции за изпъждане на съветския дипломат в София. Като назначи сходно служебно държавно управление, Радев на половина обезпечи триумфа на Политическа партия и Демократична България на изборите.

Русия не бързаше да отговори на изгонените от България 70 свои дипломати и чиновници на посолството. - за разлика да вземем за пример от отговора на дейностите на Чехия. След като през април Прага изгони 18 съветски дипломати, Москва отвърна още на другия ден с експулсирането на 20 чешки.

Решението за изгонването на съветските дипломати и чиновници от България бе оповестено на 28 юни - 6 дни след рухването на кабинета " Петков ". Москва наподобява изчакваше да види какво ще е новото държавно управление, с цел да предприеме наложителния си ответен отговор. Изчака да се извърти цялата парламентарна рулетка и даже да пристигна най-хубавият за нея вид - длъжностен кабинет на президента. Същият президент, който не скри възмущението си от изгонването на руснаците и побърза да разгласи, че няма нищо общо с това, сакън в Москва да не си помислят друго. " Отговорността за решението ляга напълно върху държавното управление в оставка ", написа на 30 юни във фейсбук страницата си Румен Радев.
Редакцията предлага
Най-големите пострадали са руснаците с парцели в България

Но в Москва внезапно чакалото им се изчака. На третия ден, откакто служебното държавно управление пристигна на власт, Москва даде своя отговор и разгласи, че гони 14 български дипломати и чиновници, като по този начин страната ни остава с неколцина представители в Русия. Вероятно кабинетът " Донев " е имал предпочитание да върне назад най-малко учителките от учебното заведение към посолството, попаднали измежду 70-те изгонени, та да не се постанова на дипломат Митрофанова сама да води наставнически срещи, както направи преди няколко дни. Но служебното държавно управление първо беше ангажирано с друго - то бързаше да изчегърта назначените от държавното управление на митинга шефове на Национална агенция за приходите, митниците и регионалните шефове.

Дипломацията на обаче от дълго време е сведена до дъскорезница - за всички това е явно най-малко откогато Путин трябваше да се извинява на Израел за думите на своя външен министър, че Хитлер е от еврейски генезис и че най-големите антисемити са самите евреи. С реципрочното изпъждане на 14 наши дипломати и чиновници пък Кремъл навреди повече на своите жители, в сравнение с българите. Тъкмо това лято съветските притежатели на парцели започнаха да се завръщат по Черноморието, плащайки солидни суми да дойдат през Турция. Потокът им в този момент отново ще секне, както в предходните години поради пандемията. България разгласи, че краткотрайно стопира издаването на туристически визи, в това число за притежателите на парцели. Причината е изключителната обстановка, наложена от неналичието на консулски личен състав в Москва.

Служебното държавно управление единствено се вкара в пояснителен режим

На служебното държавно управление може, за която, както България, по този начин и всички членки на Европейски Съюз публично са вражески страни. Но ще му е невероятно да направи някакви решителни стъпки в тази посока, без да се подложи на оскърбление.

На кабинета " Донев " обаче най-спешно му бе да върне страната най-малко частично на съветския газов коловоз. Първата му работа бе да сътвори спешен щаб за енергетиката, който работел непрекъснато по газовите въпроси. В авторитетни медии обаче излязоха улики, че държавното управление шиканира легализацията на газовата връзка с Гърция и бездейства по довършването на покупко-продажбите на предходния кабинет за доставки на полутечен газ. Това докара до мълниеносен митинг, проведен пред президентството от " Демократична България " и дейни жители в обществените мрежи. Възгласите гласяха " Тук не е Москва ", " Радев - изменник ", а плакатите призоваваха за " Независимост от " Газпром ". Така в припряността си служебното държавно управление единствено подкопа проруската си позиция още на старта. И влезе в обяснително-оправдателен режим.

Само за няколко дни служебното държавно управление съумя да предизвика митинги.

Патронът на държавното управление - Румен Радев, бе заставен да заявява от Боровец, че е за енергийна диверсификация. А вицепремиерът и ръководител на енергийния щаб Христо Алексиев да обещае по телефона още по време на митинга на политика от " Демократична България " и зам.-председател на комисията по енергетика в последното Народно заседание Ивайло Мирчев, че интерконекторът с Гърция ще проработи в период, с цел да получаваме азерски газ в цялостния му размер, а контрактуваните от предходния кабинет първи три танкера с полутечен газ ще бъдат дефинитивно осъществени. Нещо повече, съгласно известието в профила на Мирчев във Facebook Алексиев е заречен прословутият акт 16 на интерконектора да бъде публикуван преди 1 октомври.

Подаръците от Путин и Радев

Разконспирирането на прокремълските дейности на служебния кабинет посредством възобновяването на протестната сила го обезоръжава и в желанието му да разкрие даже действителни пропуски или корупционни опити на " Булгаргаз " и предходното държавно управление в газовите покупко-продажби. Защото картината още веднъж става черно-бяла и гледната точка предопределя кои са положителни и кои са неприятни. Истината зависи напълно от това коя уста я изрича.

Лакомията за бърз реванш на кремълските велможи и техните български проксита в действителност препъна реставрацията на зависимостта ни от Русия и оказва помощ на партиите на митинга в предизборната битка.

Наистина би трябвало да сме доста признателни на Путин и Радев за скъпите дарове. Като ни спря газа, Москва ни принуди да се откъснем от енергийната си взаимозависимост, за която сами нямахме сили. Като изгони български дипломати при другарски за нея кабинет, Русия освен затвърди дипломатическия студ с България, само че и отвори вратата за следващи претенции за изпъждане на съветския дипломат в София, за които безспорно още веднъж ще даде мотив. Като назначи служебно държавно управление, което да изчегърта наследството на предходния кабинет, Румен Радев към този момент на половина обезпечи триумфа на предизборната акция на " Демократична България " и " Продължаваме промяната ". Както споделя българската мъдрост - всяко зло за положително.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР