Kато европейски социалисти и демократи не пестихме усилия да извоюваме

...
Kато европейски социалисти и демократи не пестихме усилия да извоюваме
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова за Състоянието на Съюза: ЕС може да бъде ефективен само ако има силен социален дневен ред


Kато европейски социалисти и демократи не пестихме старания да извоюваме обществен щит за европейските жители. Действията ни демонстрираха, че Европейски Съюз може да бъде ефикасен единствено в случай че има мощен обществен дневен ред.Поехме ангажимент да подсигуряваме равни благоприятни условия за всички и да не оставяме никого „ зад борда “ без поддръжка. Ето за какво, развиването на общественото измерение на Европа би трябвало да остане основен приоритет на Европейски Съюз.

Днес, когато обсъждаме още веднъж Състоянието на Съюза и обрисуваните от ръководителя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен цели за деяние през идващите 12 месеца, без съмнение би трябвало да заявим, че във времена като днешните, справедливостта, битката с неравенствата и солидарността не трябва да бъдат нереални понятия, а би трябвало да бъдат основата на общоевропейските решения. Още при предходната световна финансова рецесия видяхме, че политиката на строги ограничавания не работи.

Предизвикателствата - преходът към зелена и цифрова промяна

Преходът към зелена и цифрова стопанска система и последствията от рецесията в необятен мащаб доведоха до дълбоки промени и трансформации както в частния, по този начин и в обществения бранш. Това изисква нова класификация на целите, тласъците, разпоредбите и регулациите.

Няма какво да крием- тези процеси имат действителни обществени резултати и в случай че не се откри вярната композиция сред европейски и национални решения в полза на жителите, съществуват опасности от обществено напрежение и митинги. Резултатът ще бъде ниско публично доверие в институциите, национални и европейски, и още неустановеност и неустойчивост. Вярвам, че Европейски Съюз има потребност от мощна и обществена пазарна стопанска система, както беше декларирано и от ръководителя на Комисията.

КОВИД рецесията сътвори нови провокации пред бизнеса и администрацията - наложи се да се приспособяваме към един операционен модел, в който работата от вкъщи се трансформира в „ новото обикновено “. Цифровата промяна е реалност от няколко десетилетия и е наш главен приоритет във всички регулаторни области. Гражданите желаят по - бързи и комфортни услуги, а новаторските компании дават приспособени и навременни решения за техните потребности.Компаниите форсират своята цифрова промяна и из основа трансформират бизнес моделите си. Новите технологии се развиват бързо, навлизат на пазара и са желани от потребителите. Регулаторната рамка също би трябвало да се обновява с сходно движение, с цел да подсигуряваме отбрана на потребителите и техните данни, без това да е за сметка на нововъведенията и напредъка. Има два съществени детайла, които са от значително значение за цифровата промяна, с цел да отговорим на провокациите, пред които ни слага цифровизацията - цифровата еднаквост и киберсигурността.

България би трябвало да има дълготрайно и обосновано виждане по какъв начин организираме тези промени, по какъв начин понижаваме обществените последствия от тях и по какъв начин сътворяваме условия за подкрепяне конкурентоспособността на българската стопанска система с европейска поддръжка.

Решенията – икономическата поддръжка от Европа за стабилно възобновяване и напредък. Дневният ред за промени в България.

Националните специфики, потребността от промени и вложения допринасящи за възобновяване и подкрепяне на стопански напредък намират отражение в Националните проекти за възобновяване и резистентност, което всяко държавно управление би трябвало да показа.

За страдание, българският проект се трансформира в пленник на актуалната политическа обстановка. Предвид стратегическия темперамент на Плана, той би трябвало да е обект на надпартиен и народен консенсус. Това би било тип гаранция, че заложените в него ограничения и цели ще се извършват, без значение от това каква ще бъде формулата или политическата ориентировка на едно бъдещо ръководство. Затова дейностите на служебния кабинет би трябвало да се оценят позитивно.

Факт, спиралата на политическа рецесия, по която се движим в последната към този момент половин година, докара до съществено закъснение на периодите за подаването и разглеждането му от Европейската комисия, което значи и закъснение на европейските пари към България. За тяхната загуба към този момент изрично не може да става дума. От друга страна, потребностите на българската стопанска система, на бизнеса и на хората не търпят отсрочване. Моят апел е да се върви оптимално бързо към неговото изпращане към Брюксел. Реформите, заложени в него, са обвързвани и с съответни периоди за осъществяване, по отношение на упованията и потребностите на българските жители, бизнес и стопанска система като цяло.

Трябва да работим интензивно и за правенето на териториалните проекти за обективен преход. Така ще осигурим средствата за преквалификация и адаптиране на работната мощ в минния бранш. Европа ни дава тази опция посредством Фонда за обективен преход и не трябва да я пропущаме заради вътрешнополитическата неустойчивост.

Пари ще има против промени и при съблюдаване на правилата на правовата страна и върховенството на правото. Тази обязаност, която среща необятна поддръжка измежду европейските жители, е спомагателна гаранция за правомерност при разходването на европейски средства.

През юли месец тази година в Комисията по бюджетен надзор на Екологичен потенциал предизвиках спор за метода на администриране и усвояването на европейските фондове в България.След неговото осъществяване бе взето решение за посещаване в България на специфична задача на Европейския парламент. Тя ще се състои при започване на месец ноември и цели да откри обстоятелства и условия, свързани със сигнали за злоупотреби и корупция.

Гласът на европейските жители - Конференцията за бъдещето на Европа.

Конференцията за бъдещето на Европа идва като своевременен, нужен и потребен диалог за бъдещето развиване на Европейски Съюз – като мощен, конкурентен, предусещащ и адаптивен на сегашни и бъдещи провокации Съюз. Ключов миг е, че по своя план Конференцията ще регистрира и заключи мненията на всички заинтригувани страни – младежите, гражданското общество, университетските среди и локалната власт.

За нас като социалисти е значимо Европейският съюз да резервира уговорката си и към провеждането на политики в интерес на жителите. Европейското законодателство би трябвало да има директна добавена стойност за техния живот. Решенията би трябвало да бъдат и вярно комуникирани и разбирани от хората, което ще спомогне за превъзмогване на трендовете на отчаяние, загуба на доверие и дезинтеграция. Обнадеждаващо е, че по данни от последното изследване на Евробарометър - 62% от интервюираните българи имат позитивна визия за Европейски Съюз.

Аз и моят екип спомагаме за провеждането на този формат полемики по Конференцията за бъдещето на Европа в разнообразни градове на България. Първата обиколка беше в 12 регионални града през лятото на тази година, като предвиждаме да организираме събития и в останалите регионални градове. Хората, които вземат участие в събитията, най-вече младежи, имат съответни оферти и ние спомагаме те да бъдат изпратени през електронната платформа и да бъдат разисквани и осъществени на общоевропейско равнище.

Следващите 12 месеца ще бъдат основни за по-бързото икономическо и обществено възобновяване на Европа. Ще стартират да се осъществят на процедура плановете, заложени в Плановете за възобновяване и оперативните фондове за идващия програмен интервал. Нужди са дълготрайна визия, измерими цели и интензивно публично присъединяване, с цел да можем подсигуряваме икономическия напредък и общественото тъждество в Съюза и всяка една от страните членки.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР