Като директор на задлъжнялата държавна университетска болница Александровска проф. Костадин

...
Като директор на задлъжнялата държавна университетска болница Александровска проф. Костадин
Коментари Харесай

Класика от ГЕРБ: Как срещу 50 хил. лв. публични пари се съсипва репутацията на противник

Като шеф на задлъжнялата държавна университетска болница " Александровска " проф. Костадин Ангелов (сега народен представител от ГЕРБ) е плащал за положително медийно отразяване на уеб страницата skener.news, стана ясно от пост във фейсбук на доцент доктор Александър Оскар, завеждащ клиниката по очни заболявания. По думите му уеб сайтът е получил над 50 хиляди лева за това от основаването му през 2017 година досега. Оскар разпространява този факт, откакто стана обект на офанзива от същия уебсайт, подета и от други медии, близки до ГЕРБ, с очернящи обвинявания, че е източил здравната каса. Двамата са в обществен спор, откакто през април 2021 година доцент Оскар подаде сигнал до Костадин Ангелов (тогава министър) за нарушавания в ръководството на болничното заведение по негово време и по-късно при назначения от него правоприемник проф. Богов. След като сигналите станаха обществени, бяха употребявани и за мотив управлението на " Александровска " да бъде заменено по време на служебното държавно управление. Сега финансираният от остарелия мениджмънт уебсайт нападна доцент Оскар с погрешни изказвания. Това обаче беше единствено началото.

Тези публикации доведоха първо до персонална, а по-късно до антисемитска офанзива против него в обществените мрежи. В поддръжка на еврейската общественост в България послания насочиха Американският еврейски комитет и Световният еврейски конгрес. Около случая Оскар се срещна и с посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа, която изрази своята взаимност с българската еврейска общественост на фона на възходящия антисемитизъм както тук, в България, по този начин и отвън нея. " Езикът на омразата е недопустим и нетолерантността няма място в никое съвременно, демократично общество ", беше обявено от посолството.

Оскар и други лекари от болничното заведение от началото на годината пробват да разкрият за какво " Александровска " се е озовала измежду най-задлъжнелите лечебни заведения в България, с негативен капитал и 35 млн. лева просрочия по времето на ръководството на проф. Ангелов и неговите наследници.
За какво са договорите
Договорите са подписани с " Медикал медия ", благосъстоятелност на Жулиета Недялкова. Преди да основе уеб страницата си през 2016 година, тя е била здравен кореспондент в уеб страницата epicenter и вестник " Преса ".
Реклама
В договорите с " Александровска " е маркирано, че изпълнителят приема да разгласява против възнаграждение и след авансово разискване на тематиките текстовете на 25 изявленията, публикации или различен тип материал на болничното заведение, като също така слага банер на болничното заведение на уеб страницата си за акции и начинания на болничното заведение.

Болницата дължи предплатено 40% от сумата по контракта, която през 2019 година е била 10 хиляди лева, а през 2021 - 14 400 лева Останалите 30% се заплащат, откакто са оповестени половината публикации и изявленията, а последните 30% - при приключването на контракта. Договорите носят подписите на проф. Костадин Ангелов, заместник-директора по негово време Мария Куманова и последния шеф по времето на ГЕРБ - проф. Борис Богов.

Контрактът е преустановен от новото управление на болничното заведение, като в докладите попадат оповестените от уеб страницата публикации, измежду които и позорящите новите шеф и ръб.

Според годишните доклади на сдружението на Недялкова в Търговския указател приходите от болничното заведение съставляват основна част от приходите на компанията й. Според последния доклад за 2019 година сдружението има 47 хиляди лева доходи и 26 хиляди лева облага, а през 2018 година приходите му са 28 хиляди лева Самата тя не пожела да разяснява случая.
Реклама Защо Оскар ги оповестява
Според поста му във facebook той прави това, тъй като е " срамно и неуместно няколко души от болничното заведение да си заплащат с парите ѝ за медиен комфорт и персонално венцехвалене, в случай че главната заплата на по-голямата част от лекарите е била и е под 1000 лева Защото е ненормално болничното заведение да натрупа милиони отговорности и да няма пари за храна, медикаменти и консумативи, само че да заплаща десетки хиляди лв. за позитивно медийно отразяване ".

Той добавя, че прави това в името на свободата на словото и престижа на българската публицистика и оповестява, че ще сезира Националния съвет по журналистическа нравственос за проблема. В сигнала си до Националния съвет той отбелязва, че за следващ път тази година уеб сайтът skener.news разгласява погрешна, необективна, подвеждаща и насърчаваща към ненавист информация за протичащото се в УМБАЛ " Александровска ", а последните месеци политиката му е била безусловно еднопосочна и тенденциозна и тя е да води война против Оскар и новото управление на болничното заведение, да ги наскърбява персонално и професионално, " без нито един път да допусне опцията да прояви обективност и да даде другата позиция ".

" Последният текст беше представен в голям брой издания и отприщи вълна на ненавист към еврейската общественост, която имам достойнството да оглавявам в България, сложи под въпрос моите достижения като доктор, определен за доктор на годината от Българския лекарски съюз, сътвори подозрения у моите пациенти и сътрудници, че съм правил непозволени дейности, и за следващ път сложи под въпрос моите дейности по сезирането на институциите за неприятното ръководство на " Александровска " през последните години като " кална офанзива " против предходното управление на болничното заведение ", написа Оскар. Той добавя, че за следващ път в текст на уеб страницата е " представена неистина против него, и напомня, че дълго време уеб сайтът е наричал новоизбрания шеф на болничното заведение " селски шеф ", планувал е, че болничното заведение ще се трансформира в " треторазрядна общинска амбулатория " с помощта на служебния министър и новия шеф, и подбужда към разпра с мен и новото управление ".

Той оповестява на Националния съвет за откритите контракти и ги моли да ревизират дали те въздействат върху обективността на списваното в уеб страницата и дават отговор на стандартите за журналистическа нравственос за недопускане на дискриминация и незаслужено оклеветяване на хора, институции и организации.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Транспорт 3 Икономика 1 Политика 2 Транспорт 3 Енергетика 1 Политика 2 Свят 3 Транспорт Реклама Каква е процедурата
Националният съвет преглежда по реда на постъпването им всички сигнали против медии, без значение дали са подписали Етичния кодекс. Ако жалбата е позволена и съдържа нужните реквизити и фактология, тя се разпределя на член на съвета, който няма спор на ползи със съответната медия.

Етичният кодекс съдържа режисура, съгласно която медиите би трябвало ясно да разграничават и отбелязват рекламното от публицистичното наличие и публицистичната им политика да не се въздейства от рекламодателите.

Извън директно засегнатите този проблем е относително дребен - сумата не е забележителна, съпоставена с разхищенията в други области. Историята обаче е показателна. Това е един от най-добре документираните случаи на честата процедура от времето на ГЕРБ с обществени пари се финансират частни медии, които се употребяват за бухалка, като с подправени вести се унищожава репутацията на политически съперници или съперници.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР