Като директор на ядрения реактор в Мюлхайм-Керлих Томас Фолмар прекарва

...
Като директор на ядрения реактор в Мюлхайм-Керлих Томас Фолмар прекарва
Коментари Харесай

Радиация, риск и роботи: как се разглобява ядрен реактор

Като шеф на нуклеарния реактор в Мюлхайм-Керлих Томас Фолмар прекарва дните си в проекти по какъв начин да унищожи работното си място. Най-добрата тактика, споделя той, е да се отстранен хората.

Около 200 нуклеарни реактора в целия свят ще бъдат изведени от употреба в идните 25 години, демонстрират данните на Международната организация по енергетика. Това значи, че няколко компании, които специализират в тази комплицирана и рискова активност, ще имат доста работа.

Индустрията, която до неотдавна разчиташе на електрически триони, все по-често залага на роботи, които да извършат най-деликатната работа – да демонтират сърцевината на реактора, където се правят нуклеарните реакции.

Цялото демонтиране на нуклеарна централа може да отнеме десетилетия и да коства до 1 милиарда евро според от размера и възрастта ѝ, написа организация " Ройтерс ". Тази в Мюлхайм-Керлин ще коства към 800 млн. евро. Но центърът на реактора е най-важната задача и точно в тази област технологиите напреднаха най-вече в последните години.


© Reuters

Наскоро френската компания Areva завоюва контракт за разглобяването на вътрешностите на нуклеарната централа " Брунсбютел " в Германия и там за пръв път ще употребява новата си роботизирана ръка AZURo с вярата да добие преимущество пред съперниците си. Германия е най-големия пазар за разрушение на нуклеарни реактори, откакто взе решение и последните ѝ централи да бъдат затворени до 2022 година

AZURo работи под вода, тъй като течността всмуква радиацията от машините, а това понижава риска от теч и замърсяване на околната среда. Машините биват наводнени, преди да стартира работата по разглобяването им.


© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР