Като част от исканите гаранции за своята сигурност Русия настоява

...
Като част от исканите гаранции за своята сигурност Русия настоява
Коментари Харесай

Ако случайно Русия е забравила: България е независима и суверенна държава


Като част от желаните гаранции за своята сигурност Русия упорства да няма сили на НАТО в България и Румъния. Означава ли това, че Русия не счита България за самостоятелна и суверенна страна, пита Георги А. Ангелов.

Руските оферти за гаранции за сигурност допускат евакуиране на силите на НАТО от България и Румъния. Това заяви през вчерашния ден на уеб страницата си съветското външно министерство като обяснение на журналистически въпрос, какво тъкмо значи за двете страни настояването на Русия, че НАТО би трябвало да се върне към конфигурацията си от преди 25 години. Не е ясно за какво Русия показва тъкмо 1997 година. Но е ясно, че има поради страните от някогашния Варшавски контракт, тъй като някогашните руски спътници започнаха присъединението си към НАТО през 1999 година. Тогава членове на Алианса станаха Полша, Унгария и Чехия, дружно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения, през 2009 година ги последваха Албания и Хърватия, през 2017 година – Черна гора, а през 2020 година и Северна Македония. Алиансът има решение от 2008 година Украйна и Грузия да станат членове на блока, само че няма периоди.

Как беше провокирана рецесията?
Редакцията предлага
Самото съветско искане за гаранции за сигурност от НАТО (всъщност от САЩ) се появи, меко казано, по чудноват метод в края на предходната година, откакто голямо количество, което провокира напрежение и опасения от нова война. На обичайна си годишна конференция преди месец на въпрос дали може да подсигурява, че Русия няма да нападне Украйна, или решението му ще зависи от хода на договарянията с американците, Путин отговори, че дейностите ще зависят не от хода на договарянията, а " от безусловното гарантиране на сигурността на Русия. В тази връзка ясно дадохме да се разбере, че по-нататъшното напредване на НАТО на изток е недопустимо ".

Реакциите (и тяхната липса)

" България е суверенна страна и от дълго време сме създали своя избор, ставайки член на НАТО. Като подобен решаваме сами да организираме защитата на страната си в съгласуваност с нашите сътрудници ”, сподели министър председателят Кирил Петков. Страната ни не приема ултимативни претенции от който и да било, уточни президентът Румен Радев. “Ако Руската Федерация има терзания за личната си сигурност, които имат отношение към България, те следва да бъдат показани в това число и на двустранно равнище ”, пък четем в реакцията на министъра на защитата Стефан Янев.

Имаше реакция и на Министерство на външните работи, в която се напомня, че Вашингтонският контракт не планува „ второкласен “ страни членки, за които груповата защита да се ползва изборно или в стеснен размер. Неясно за какво, макар очевидния гигантската дипломатическа рецесия, посланикът на Москва Елеонора Митрофанова към момента не е получила протестна нота и не е извикана за пояснение и остро предизвестие.

Какво в действителност ни споделят изказванията?

На пръв взор с изказванията си Янев и Радев не споделят нещо значимо, само че може и да съдържат най-важното. А точно, че Русия не счита България за самостоятелна и равноправна страна, към която може и би трябвало да се обърне при възможни терзания за националната си сигурност. От обстоятелството, че договарянията се водят на равнище публични лица на Съединени американски щати и Русия, може да се заключи, че Путин не счита и НАТО за съюз на равноправни страни, а за еквивалент на Варшавския контракт, само че доминиран от Съединени американски щати. С други думи, тази рецесия демонстрира, че Русия не счита България и останалите страни членки за самостоятелни, а за пионки на Съединени американски щати. Или тактиката е “разделяй и владей ”.

Какво в действителност желае Путин?

Много анализатори считат, че с предизвикването на тази рецесия Путин желае да покаже, че той е Силният, само че не желае война, защото тя ще му коства в действителност скъпо. Вземането на цяла една страна като Украйна за пленник, както и закъснелият с 25 години ултиматум към новите членки на НАТО, могат да значат, че Путин желае нещо, което може да бъде измерено.
 Картата демонстрира наличието на НАТО в Източна Европа
Картата демонстрира наличието на НАТО в Източна Европа

Димитър Бечев, анализатор в Oxford Analytica и Atlantic Council, счита, че като резултат от предизвикването на тази рецесия Русия в действителност желае премахването на детайла от. “Просто ракетният щит им е бодил в очите от времето на Буш, тъй като считат, че, първо – е ориентиран против тях, а не против Иран, и второ – че може да се употребява и за нападателни дейности, а освен за защита ”, сподели Бечев пред Дъждовни води. Той напомни, че казусът с стартира през 2007 година, когато стартира и разполагането на детайли от щита в Източна Европа. Договорът, поставил завършек на Студената война, беше подписан през 1987 година от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. Той беше преустановен през 2019 година от Русия – не без общителното подпомагане на Доналд Тръмп.

Нова Ялта или Рибентроп- Молотов

В обществените мрежи неизбежно се появиха и аналогии с пакта Рибентроп- Молотов и с предхождащите договаряния за делене на сферите на въздействие на Германия и Съюз на съветските социалистически републики преди Втората международна война, както и със съглашението от Ялта сред Сталин, Чърчил и Рузвелт в края ѝ. Това не е добра прилика, тъй като НАТО е защитителен съюз на самостоятелни страни, в които решенията не се взимат от Съединени американски щати, както някои си мислят.

Ето какъв брой подвластна е България

и отсъствието на всевъзможни дейности против провокациите на съветските служби – на и от българска територия – демонстрират, че България е подвластна по няколко линии. И това се знае и от сътрудниците ни в НАТО. Те са наясно, че един от най-опасните принадлежности, които употребява Русия в композиция с други, е корупцията. Резултатите от това е взаимозависимост, която може да се види в разнообразни браншове на стопанската система, в политическата сфера, в държавната стопанска система, само че също по този начин и при частните компании. Надали е инцидентно, че най-влиятелните Ковид скептици гравитират към русофилските партии в България, а Европейски Съюз ясно уточни.

Бившият български министър председател Бойко Борисов приема в София шефа на " Газпром " Сергей Милер

Примери за това е неналичието на противопоставяне на съветските хибридни интервенции към отравянето на Скрипал и Емилиян Гебрев, дезинформациите, заливащи България към анексирането на Крим, около заминаването на българи да се бият в Донбас и основаването на паравоенни групи.

Въпреки че България е член на НАТО, огромна част от разноските за защита, милиони на година, отиваха в Русия – сякаш за поддръжка на техника и технологии от предишния век.

Апропо Крим – дано си напомним, че и тогава, и в този момент, всичко стартира с провокирана от монополиста Русия газова рецесия в Европа. Тогава беше спрян газът, минаващ през Украйна. Същият този газопровод трябваше да бъде заместен от " Южен поток ", който умря, с цел да възкръсне като " Балкански поток ". Така държавното управление на Борисов сякаш диверсифицира доставките на съветски газ с доставки на съветски газ, а в действителност Путин “шунтира ” Украйна в доставките на газ за Европа. Да прибавим също, че за сякаш отхвърления план АЕЦ " Белене " българските данъкоплатци заплатиха 1,3 милиарда лв., а опитите за довършването му с съветско присъединяване не престават. И по този начин нататък, и по този начин нататък...

* Този коментар отразява персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР