Като благороден и красив човек, който никой никога не е

...
Като благороден и красив човек, който никой никога не е
Коментари Харесай

Езичник описва Христос като благороден и красив човек, който не се смее, но често плаче

Като доблестен и хубав човек, който никой в никакъв случай не е виждал да се смее, само че постоянно - да плаче, е разказан Христос в писмо на езичника (чужд на христовата вяра) Пилат Лентулос - римски шеф в Юдея. Ето какво написа още той: " Тук в Юдея се намира един човек. Обкичен е с доста добродетели. Нарича себе си Иисус Христос. Чужденците го смятат за оракул, а неговите почитатели го почитат като наследник на безсмъртния Бог. Въздига мъртви, лекува всички заболявания единствено с една дума и посредством възлагане на ръцете си. По тяло е строен и благовиден. Има ясно лице и благородно. Косите му се сливат до раменете в закривени плетеници, а цветът е подобен, който мъчително може да се опише. Над челото косата му е разграничена. Челото му е високо и вярно, страните му са приятни, носът и устата са съразмерни, брадата е гъста и разграничена с цвят като косата и дълга колкото един пръст.
Очите му са живи и изобличава с убеденост и подканя с берекет. Думите му са цялостни с сгода, делата му са честни. Никога не са го виждали да се смее, само че чето пъти - да плаче. Неговите убеденост и разум са превъзходни. Най-после той през огромната си красота и божественото си съвършенство той надминава всеки човек и с това прави усещане на всички. "
Богослужението за Великден се разграничава от литургиите по време на останалите християнски празници. " Влизаме в най-важния миг от нашия богослужебен цикъл - Страстната седмица. Иисус Христос претърпява последните си земни дни, в които е съден, разпнат и по-късно възкръсва. Всеки един от дните на Страстната седмица си има специфичност при богослужението ", изясни за Actualno.com архиерейският наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев.
Той описа, че Възкресение Христово е най-светлия християнски празник. Защото на този ден Христос е победил гибелта, а Бог го е изпратил да изкупи първородния грях от човечеството. С възкресението на Иисус добиваме убеденост и за нашето лично възкресение. В богослужението се споделя по какъв начин в предната събота Христос е възкресил Лазар, който е бил мъртъв четири дни. Затова празникът се назовава Лазаровден. Лазар потегля с Иисус Христос и на другия ден влизат тържествено в Йерусалим, като този празник към този момент носи името Връбница, Цветница, Вход Господен или Вая. Всички излизат и посрещат като Иисус като земен цар. Но те не се разбрали, че той е небесен цар.
Очаквали са Христос да ги освободи от римското подтисничество, като избавител и избавител. Влизайки в Йерусалим обаче той плаче, тъй като вижда какво ще се случи след 37 години, градът ще бъде погубен. Така и става. Голяма част от хората тогава са били поробени, а други - избити. Това е страданието, което Христос вижда със своите очи. На другия ден, Велики Понеделник, той се насочва в храма още веднъж в Йерусалим. Там изгонва търговците, тъй като те са продавали животни и са разменяли пари. Чрез тези дейности се е изменило смисъла на този храм.
На Велики Вторник Христос изобличава тези хора, които са следили какво той ще каже и да не би да наруши нещо от Моисеевото законодателство. Тогава Иисус споделя една доста значима алегория за рационалните и неразумните. На идващия ден,
Велика Сряда, отива във Витания в дома на Симон прокажения. Там една жена го помазва със свето миро. Юда вижда, че тя харчи това миро и споделя, че то е можело да се продаде. Точно в този миг Юда отива и предава учителя си Христос за 30 сребърника. По това време това е била цената на един цялостен здрав, млад плебей. Смятало се е, че 30 сребърника е била най-високата цена. По-късно Юда се е разкаял, само че не се е покаял и по-късно е направил и още един грях - обесил се е.
Велики Четвъртък е доста значим за православните християни. В този ден Христос измива нозете на апостолите. Това демонстрира, че би трябвало никой всред тях не би трябвало да желае да бъде първи и би трябвало да има примирение. Друго, случило се на Велики Четвъртък, е " Тайната вечеря ", на която учителят събира своите възпитаници. Молитвата на Иисус Христос в Гетсиманската градина и измяната от Юда също са две значими събития в четвъртия ден от Страстната седмица. След богослужението в храмовете на този ден се прави общ маслосвет за духовно и физическо здраве. " Помазват " се хората, които участват на службата. Всеки един от тях си взима маслосвет за у дома, с цел да " помаже " своите близки. Да не забравяме, че на Велики Четвъртък се боядисват и яйца. По този мотив в църквата " Свети Николай Чудотворец " в Асеновград голям брой дребни асеновградчани също изписаха разноцветно великденски яйца. Във вечерната работа на четвъртия ден се четата 12-те евангелия.
На Разпети Петък се смъква разпятието и се поставя алегорично в нов гроб. В този ден в средата на всеки храм се слага маса и върху нея се поставя плащеница. Върху тях се поставя иконата на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите. Миряните посещават църквите, които желаят, с цел да се поклонят пред иконите и плащеницата. Вечерта на Разпети Петък се прави опело. То е в три раздела. " Когато изпращаме някой наш непосредствен, всички страдаме и плачем, тъй като се разделяме и има една духовна тъга. Но в този миг няма такова нещо, тъй като ние знаем, Че Христос ще възкръсне. Опелото тук има напълно друга устременост. Няма сълзи в нашите очи, има вяра " , споделя Отец Йордан. Той добави, че по-късно вечерта плащеницата се подвига и всички присъстващи на службата, отпред със свещениците, обикалят енорията. Идеята е да се благословят хората, които не могат да посетят службата.
На другия ден, Велика Събота, тъкмо в 24:00 ч. църковните камбани стартират да бият празнично и по този метод се възвестява Възкресение Христово. Същевременно, от плодородния огън, дошъл със аероплан от Йерусалим, миряните възпламеняват свещите си. Веднага откакто се разгласи Христос Воскресе, огромна част от хората се прибират по домовете си, само че в църквите на Асеновград богослужението продължава с отслужване на света литургия
На самия Великден на обяд, още веднъж се прави работа, като евангелието се чете на разнообразни езици. В асеновградския храм " Свети Николай Чудотворец ", където служи отец Йордан Георгиев, да вземем за пример, евангелското четиво се чете на седем езика . С " Христос Воскресе " всички православни християни се поздравяват до 40-тия ден след Великден. " В Асеновград огромна е почитта и мощна е вярата на асеновградчани за всички празници, което е огромна духовна премия и горделивост за всеки един от нас ", уточни в умозаключение архиерейският наместник, като посочи, че от ден на ден хора от града се уповават на вярата и посещават черква, с цел да се помолят за здраве и благополучие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР