Категоризиран от ТЕЛК с пълна слепота, прогледна след неврохирургична интервенция,

...
Категоризиран от ТЕЛК с пълна слепота, прогледна след неврохирургична интервенция,
Коментари Харесай

Напълно сляп прогледна благодарение на операция у нас

Категоризиран от ТЕЛК с цялостна слепота, прогледна след неврохирургична намеса, осъществена от доктор Емануил Найденов в УМБАЛ “Св. Ив. Рилски ”, написа 24 часа.

47 годишният Ергюн Али от село Правда, Дуловско, стартира да губи постепено зрението си през последните две години и след голям брой проучвания в Турция и Западна Европа остава без ясна диагноза и предложение за лекуване. Преди 2 седмици Али е прегледан от невроофталмолога проф. Чернинкова и незабавно е бил ориентиран към неврохирурзите в УМБАЛ “Св. Иван Рилски ”.

“Той пристигна при нас с цялостна слепота от ТЕЛК и е тъпо, че 2 година в реномирани клиники в Европа не са му сложили диагноза ”, коментира д-р Найденов. 

След обикновено проучване по думите на доктор Найденов, което се учи още в университета - пункция в поясния отдел на гръбначния дирек с премерване на налягането на мозъчната течност (ликвор), се открива, че то е 3 пъти над нормата - явен симптом за нараснало вътречерепно налягане. Пациенът споделя, че " му просветнало " още след пункцията, при която налягането отчасти се облекчило. 

Операция се насрочва още на идващия ден, при която се слага мозъчен клапен механизъм, свалящ налягането до естествени стойности. Скоро Ергюн стартира да вижда гълъбите по перваза на болничния прозорец. Мозъчната клапа коствала 4800 лева, от които НЗОК покрива 1080 лева Останалата чорба е погасена от пациента.

“За мен е малко знамение, голямо благополучие да върна очите на този човек. Нека повече хора у нас да “прогледнат ”, че макар провокациите на здравната система, в България се прави медицина на международно равнище на десетки пъти по-ниска цена ”, разяснява неврохирургът.

Клапният механизъм, който е подложен на Ергюн, е концептуалното лекуване на това положение. С новите цени на медицинските произведения от 1 април неговата реимбурсация не е понижена, само че разликата, която пациентите би трябвало да доплащат, не е по джоба на всеки, припомнят неврохирурзите. Допълнителното здравно обезпечаване е един от методите за разрешаването на този проблем, счита доктор Найденов.

За интервенцията по клиничната пътека краниотомия с високотехнологична методика - една от главните в неврохирургията, касата заплаща на лечебните заведения 3900 лева В Западна Европа за този вид интервенции се заплащат 35 000 евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР