Категоричното си несъгласие с начина на провеждане на процедурата за

...
Категоричното си несъгласие с начина на провеждане на процедурата за
Коментари Харесай

Сименс обяви за неетичен спрения търг за мотриси на БДЖ

Категоричното си противоречие с метода на осъществяване на процедурата за доставка на 16 нови електрически мотриси за " БДЖ - Пътнически транспорти ", с претекстовете за и " неетичното " държание на другите участници, показаха в сряда от " Сименс Мобилити " ЕООД. Дружеството на немския тръст остана само в конкуренцията и заради тази причина поръчката за 246 млн. лева без Данък добавена стойност бе прекъсната ден след парламентарните избори без изясненост ще има ли нов търг.

В известие до медиите от " Сименс Мобилити " показват, че са взели участие в процедурата добросъвестно и в полза на сполучливото ѝ осъществяване и довеждане докрай. На БДЖ е била предоставена цялата нужна документи на предлаганите мотриси и даже в изискванията на пандемия са посочили онлайн пред представители на държавната железница оферирания модел и той е бил тестван в България.

" В тази връзка съществено неразбиране буди фактът, че макар подадените първични предложения за присъединяване в търга от нашите съперници в процедурата в лицето на фирмите " Алстом " и " Щадлер ", последните две не се явиха, не изпратиха свои представители и на практика не взеха присъединяване в стадия на осъществяване на договарянията ", написа в формалната позиция на компанията.

В нея се отбелязва, че тези две компании нито са уведомили БДЖ, че имат смяна в позициято си по отношение на търга, нито са отдръпнали своите предложения, както изискват положителните бизнес практики. " В резултат от негласния отвод от тяхна страна, " Сименс Мобилити " ЕООД остана единствен участник, позволен до оценяване и класиране, и бе препоръчан за реализатор на поръчката за доставка на електрически мотриси от способената тръжна комисия ", изясняват от останалия на финала претендент.

" За “Сименс” (в частност “Сименс Мобилити”) като компания, която е дейна на световния пазар към този момент над 170 години, е извънредно значимо да работи в условия на бистрота, честност и лоялна конкуренция. Именно това са и главните правила, залегнали в Закона за публичните поръчки, които подсигуряват целесъобразното разходване на бюджетни средства от държавни компании. Затова за нас остават необясними претекстовете на двете горепосочени компании да се откажат от присъединяване в процедурата без авансово съобщение, възпрепятствайки процеса на договаряния, което от своя страна докара и до решението на управлението на " БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД да приключи процедурата заради липса на конкуренция ", написа в мнението.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР