Категорично сме готови за нови избори веднага, но от гледна

...
Категорично сме готови за нови избори веднага, но от гледна
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Изборите показаха, че е необходимо ново начало

Категорично сме подготвени за нови избори незабавно, само че от позиция на страната не стоят тъкмо по този начин. Това сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно заседание.

Според него са нарушени разговорът, координацията и контролът сред управляващите. " От това идва и ниското равнище на доверие на българските жители към институциите. Това събитие дефинираме като институционална рецесия, която рефлектира директно върху действието на страната и демокрацията. Ето за какво на отминалите избори нашият слоган беше - рестарт на държавността.

Смятаме, че въпреки и мъчно този развой на възобновяване на държавността може да стартира още от 45-ото Народно заседание. С възобновяване на разговора сред политическите субекти ще стартираме нормализирането на политиката. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява Конституцията. Движение за права и свободи от 4 години приканва главните политически сили да работят за развиване на страната.

Един опит за сформиране на кабинет в границите на този парламент, може да сложи началото на процеса на нормализация в политиката и правене на проект за излизане на страната от рецесията. Движение за права и свободи би подкрепило държавно управление на трите нови политически сили със следните целите. Първо - проект за излизане от пандемичната рецесия, включващ ново ускорена имунизационна стратегия, по-ефективни, стопански и обществени ограничения за отбрана на популацията и бизнеса. Второ, правене и приемане на стратегия за възобновяване и резистентност ", сподели още Карадайъ. Той изброи почтено участие в евроатлантическите структури.
Според него някои разчитат резултатът от парламентарните избори като воля за нови избори. " Може. Ние изрично сме подготвени за избори незабавно. От позиция на страната обаче нещата не стоят тъкмо по този начин. България се намира в невиждана композиция от няколко рецесии: пандемична, икономическа, обществена, институционална. Ако си позволим да прибавим към тях и политическа - ще сбъркаме съществено.

" Смятаме, че в този момент е моментът да стартира възобновяване на нормалността в българската политика. Години наред в действителност липсва естествен разговор сред политическите субекти. След 2017 година това се придвижи и върху държавните институции ", сподели още Карадайъ.

" Изборите демонстрираха, че е належащо ново начало, нов модел на ръководство, нов модел на отношение. Нов метод към решение на проблемите. Парламентът е задължен да отговори на това условие на суверена ", сподели още Карадайъ.

Трябва пластично управническо решение, което изключва чисто партийни кабинети. Това сподели ръководителят на Движение за права и свободи.

" Изборите демонстрираха, че е належащо ново начало, нов модел на ръководство, нов модел на отношение. Нов метод към решение на проблемите. Парламентът е задължен да отговори на това условие на суверена. В този допустимо най-пъстър парламент, създаващ условия за неспособност за образуване на управнически партийни обединения, гласоподавателите желаят да се извърши девизът " Съединението прави силата ". Единственият модел, по който това може да стане като се набележат главните цели, пред които е изправена страната, политическите сили да дискутират и реализиран единодушие. Това не допуска нито дву-, нито три-, нито петчленна партийна коалиция, а доста по-широко единодушие. Много по-пластично управническо решение, което автоматически изключва чисто партийни кабинети, ръководени от партиен водач. Така ние разчитаме замисълът на суверена ", съобщи още Карадайъ.

Той съобщи, че Движение за права и свободи компактно ще следва замисъла на суверена и няма да гласоподават за държавно управление на някоя партия, в случай че преди този момент не е ясно документирано, че тази власт има ясна стратегия, с тъкмо оказани цели, средства и периоди за тяхната реализация.

" Нека да извлечем всички вероятни изгоди от тази настройка в това Народно заседание. Време е за решителни промени. Нека ги създадем ", сподели още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР