Категорично се противопоставяме на отправеното искане на президента на Република

...
Категорично се противопоставяме на отправеното искане на президента на Република
Коментари Харесай

Спецпрокурорите: Радев погази клетвата си с искането за оставка на Гешев

Категорично се противопоставяме на отправеното искане на президента на Република България за оставка на основния прокурор, защото същото влиза в прорез с главните конституционни разпореждания за самостоятелност на изпълнителната и правосъдната власт. Това се споделя в декларация на прокурорите от Специализираната прокуратура, изпратена до медиите.

По думите им това влиза „ в прорез с главните конституционни разпореждания за самостоятелност на изпълнителната и правосъдната власт “. В обръщението се магистратите напомнят клетвите, които поставят и прокурори, и президент при встъпване в служба и декларират, че „ призовавайки народа с думите „ да почистим мутрите от прокуратурата " президентът на Република България е пристъпил положената клетва. "

„ Обръщенията на президента по естеството си са политически актове, чрез които се взема отношение по значими въпроси от външната или вътрешната политика. Той може да насочва и апели към нацията или Народното събрание. Отправяйки апел за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на основния прокурор, действително „ обединителят на нацията “ наруши една от главните си функционалности. Това е по този начин, защото задачата би могла да бъде всяка друга, само че не и обезпечаване на естествени взаимоотношения сред държавни органи “, се споделя в позицията на прокурорите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР