Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние и напомняме

...
Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние и напомняме
Коментари Харесай

Неврокопският митрополит Серафим: Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние

Категорично осъждаме осъщественото в Роженската света обител злочинство и подсещаме на тези, които, заслепени от пристрастеността на сребролюбието и материалните благосъстояния, се изкушават и неразумно протягат ръка на светините, че такива действия не са нищо друго, с изключение на нападка срещу Светия Дух и смъртен грях. Това е показва в позиция на Неврокопския митрополит Серафим по отношение на обира в Роженския манастир.

Публикуваме цялото послание без редакторска интервенция:

Боголюбиви рожби на поверената ми от Господа Иисуса Христа Неврокопска епархия,

Братя и сестри православни християни,

През последните няколко дни необятна публичност доби едно незаконно действие, осъществено по отношение на античния Роженски манастир „ Рождество Богородично ” и по отношение на едно от духовните лица, служещи в манастира. На 18.09.2018 година в светата обител беше осъществен обир и оказано физическо и психическо принуждение над духовник от клира на Българската православна черква.

С болежка и паника ще отбележа, че в нашата страна такова посягане надалеч не е първо и не е само. В България съвсем не остана храм, манастир или свято място, което да не е било обект на кощунствени дейности от страна на обособени лица или проведени незаконни групи. През последните години хиляди икони и църковно-богослужебни предмети, които за нас са светини с неоценима духовна и културна стойност, бяха ограбени и множеството от тях са окончателно изгубени. Грозните празни места по иконостасите, които и до през днешния ден зеят в доста църкви, свидетелстват за една страшна истина. Свидетелстват за духовния крах и моралното положение на някои членове на нашето общество. Разбиването и оскверняването на православните храмове, нанасят непоправими материални и морални вреди. Дързостта и безсрамието на злодеите-кощуници доближи до там, че посегнаха на духовно лице и съществено заплашиха неговия живот. На такова безчинство наскоро бе подложен и, подвизаващият се в Кокалянския манастир, йеромонах.

Посегателството над лице с нравствен ранг и над църковно имущество не е нормално закононарушение. То е тежка противообществена демонстрация с доста по-дълбоко измерение, която, по думите на премъдрия Соломон води до проклинание: „ Проклятие Господне е върху дома на нечестивия ” (Притч. 3:33), споделя той и още: „ беззаконните ще бъдат изтребени от земята и вероломните – изкоренени от нея ” (Притч. 2:22). То е явен симптом за надълбоко вкоренено духовно заболяване, което убива индивида и го прави жив труп.

Воден от пастирския ми дълг като архиерей на Българската православна черква и архипастир на Неврокопска епархия, с болежка и дълбока угриженост споделям с вас тези печални обстоятелства от нашата реалност. Призовавам всички православни християни в рамките на богохранимата Неврокопска епархия, всички свещенослужители, църковнослужители, сътрудници и доброжелатели на църквите и манастирите в епархията ни и на св. ни митрополия, преди всичко старателно да се молим Господ да не престава да демонстрира Своята благосклонност към всички нас и да ни закриля със Своята всемогъща десница. Нека да не сме безразлични, само че да бъдем виновни и бдителни и да съхраняваме светините на Църквата ни, които са общо наше притежание и благосъстояние. Всички ние дружно построяваме тялото на Църквата – дано да бъдем непримирими с прегрешението, с отстъплението от непреходните евангелски полезности, с закононарушенията в нашето общество, изключително с тези, които са срещу индивида, тъй като всяка една човешка душа коства доста повече в сравнение с целия свят с всичките му благосъстояния и съкровища. Призовавам и всички, които заемат виновни постове в държавните и локалните институции, да не омаловажават и да не подценяват проблемите, които Църквата слага за разглеждане или когато търси помощ и подпомагане. Да не забравяме, че в православната християнска религия са устоите на нашата държавност.

Категорично осъждаме осъщественото в Роженската света обител злочинство и подсещаме на тези, които, заслепени от пристрастеността на сребролюбието и материалните благосъстояния, се изкушават и неразумно протягат ръка на светините, че такива действия не са нищо друго, с изключение на нападка срещу Светия Дух и смъртен грях. За тях се отнасят думите на Псалмопевца св. цар Давид „ Ето, нечестивият зачена несправедливост, носи завист и роди си неистина. Ров изрови, изкопа го надълбоко и падна в ямата, която приготви; злобата му ще се обърне върху неговата глава, и злодейството му ще падне върху темето му ” (Пс. 7:15-17). За тях ще кажем и ние по образеца на св. архидякон Стефан: „ Господи, елементарни им, не знаят какво правят ”.

Вратите на покаянието са отворени за всички. Чрез покаянието, което е същинска дълбока смяна на мисленето, отвръщане от прегрешението и ориентиране на живота по Божиите заповеди, са се преобразявали жестоки нарушители, издигали са се от дълбините на грехопадението безнадеждни грешници и са се удостоили с безконечен живот в Божието царство. Покаянието, като път на персонално изправление, е средството за превъзмогване на безразличието, безотговорността, незаконното безгрижие към проблемите ни и за излекуване на обществото ни.

От свое име и от името на Неврокопския епархийски съвет показвам откровена признателност към всички чиновници на полицията и следствието в гр. Сандански, както и на всички техни сътрудници от Благоевградска област, взели участие в акцията по откриване и залавяне на причинителите на закононарушението в Роженския манастир, както и на всички способени органи, които не престават своята работа по случая, за проявения професионализъм, експедитивност и себеотречение при осъществяване на служебните им отговорности. Благодаря на всички чиновници на св. Неврокопска митрополия и на всички откровени другари на Роженския манастир за проявената съпричастност и сърдечност в миг на тежко тестване за св. обител и за братята монаси. Благодаря на всички, които молитвено ни поддържаха.

Най-вече благодаря на Пречистата наша Владичица, Пресвета Богородица за нейната помощ и майчина протекция. През вековете Нейната грижа за Роженския манастир неведнъж се е проявявала, прояви се и в този момент. Това ни твърди, че Божията Майка бди над своята обител и пази тези, които я почитат и старателно й служат.

Отправям всесърдечна и откровена молитва към всемилостивия наш Господ и Бог да дарува на всички ни смирение и амнистия на греховете, да ни изпълва с религия, ревнивост и старание в осъществяването на Божиите заповеди, да ни резервира в мир и положително здраве, а Пресвета Богородица постоянно да ни закриля и пази под своя свят Покров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР