Категорично и най-отговорно искам да заявя, че България има много

...
Категорично и най-отговорно искам да заявя, че България има много
Коментари Харесай

Десислава Танева: Имаме много добра хранителна индустрия, дефицит на основни стоки няма да има


„ Категорично и най-отговорно желая да заявя, че България има доста добра хранителна промишленост. Няма риск да има дефицит на съществени храни за изхранване на популацията, без значение от това по какъв начин ще се развие обстановката напред във времето ”, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на Нова телевизия.

„ България е един от най-големите производители и експортьори на съществени зърнени първични материали. На пшеница сме на 18 място по износ в света. В момента валят дъждове. Все още е рано да се каже какво отражение в реколтата ще даде сушата от есента. Миналата реколтна година беше една от най-хубавите. Запасите към днешна дата са от количества от 1,2 млн. тона слънчоглед до над 2 млн. тона при царевицата. Това са количества, които стигат за произвеждане на съществени хранителни артикули за изхранване за интервал от близо 1 до 2 години ”, изясни тя.

„ За предходната година сме 8-ми в света по износ на царевица и втори в сета по износ на слънчоглед. Поддържаме непрекъсната връзка с хранителната промишленост в България. Обичайно, без сходни рецесии в Европа и света, България е чист експортьор – като стартираме от хляба, минем през млякото и млечните артикули. Представителят на асоциацията на рибната индустрия съобщи, че в складовете имаме ресурси за най-малко една година ”, добави Танева.

Според нея извършването на покупки по магазините в последните дни е било ненужно. Относно спекулата на пазара, Танева съобщи, че в случай че има корист, ще бъдат взети незабавни ограничения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР