Категорична подкрепа с 89,5% на българското общество за правото на

...
Категорична подкрепа с 89,5% на българското общество за правото на
Коментари Харесай

9 от 10 българи категорично подкрепят правото на легален аборт


Категорична поддръжка с 89,5% на българското общество за правото на плануван законен аборт демонстрират данните от национално-представително изследване, предоставено от Български фонд за дамите (БФЖ) на социологическа организация Алфа Рисърч.

С него започва осведомителната акция за репродуктивните права на дамите "Моята орис. Моят избор ", която цели да разпространява настройките на българите по тематиката и да развенчае митовете, които се употребяват като причини от някои политически партии и религиозни организации, в опит за възбрана на легалния аборт в България през последните месеци.

Обществените настройки са безапелационни, че абортите би трябвало да бъдат позволени, като дамата и сътрудникът ѝ би трябвало да имат правото сами да вземат решение този въпрос. Общественото мнение също по този начин е консолидирано към тезата, че правото на аборт е фундаментално човешко право на всяка жена - по този начин считат 89 на 100 от пълнолетните жители на страната.

Резултатите от проучването демонстрират още, че поддръжката за правото на аборт надалеч не значи поддръжка за безконтролно държание, в противен случай: 86% от българите са на мнение, че е най-добре дамата да се защищава от нежелана бременност, само че, в случай че такава се случи, тя би трябвало да има право на избор, дали да направи аборт или не.

Добрата здравна и полова просвета на мъжете и дамите се разпознава като основна причина за отговорно и безвредно репродуктивно държание, в това число предотвратяване от нежелана бременност. В това отношение болшинството от 76% от българските жители застават твърдо зад позицията, че още в учебно заведение е належащо да бъдат въведени часове по здравно и полово обучение. Това мнение споделят както по-възрастните, по този начин и по-младите генерации, както мъжете, по този начин и в още по-голяма степен - дамите, живеещи в разнообразни обитаеми места и с друг социално-икономически статус. Предадената от експерти информация се възприема като доста по-надежден метод подрастващите да придобият познания за репродуктивното си държание спрямо други източници като интернет и други

Обществените настройки са безапелационни и по въпроса, че възбрана на абортите би донесла доста повече негативи, в сравнение с позитиви - както персонално за здравето на дамите, по този начин и в обществен проект. На база на отрицателен опит в предишното две са предстоящите най-сериозни последствия: преди всичко, повишаването на незаконните аборти с всички опасности за здравето на дамите (73%), на второ - увеличение броя на изоставените деца (55%). Тезите, стартирани от съперниците на легалните аборти, остават извънредно непопулярни в настройките на хората: съгласно едвам 6% възбраната на абортите би решила демографската рецесия, а 9% са на мнение, че ще се раждат повече деца, които ще бъдат отглеждани от своите родители.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР