Каталунският регионален премиер Ким Тора започна 48-часова гладна стачка в

...
Каталунският регионален премиер Ким Тора започна 48-часова гладна стачка в
Коментари Харесай

Премиерът на Каталуния подкрепя арестувани лидери на автономната област с гладна стачка

Каталунският районен министър председател Ким Тора стартира 48-часова гладна стачка в символ на взаимност със арестуваните политици от региона, съобщи БГНЕС.
Стачката е в символ на взаимност с намиращите се в пандиза каталунски политици, против които е заведено дело за фракционизъм. По-рано четирима от тях оповестиха гладна стачка в пандиза в символ на митинг против решения на съда, засягащи поддръжниците на каталунската самостоятелност. Това са някогашните депутати от районния каталунски парламент Жорди Санчес и Жорди Турул, както и някогашните районни министри Жозеп Рул и Жоаким Форн.
На 1 октомври 2017 година в Каталуния беше извършен референдум за обособяване от Испания, който централното държавно управление разгласи за противозаконен. По-късно същия месец районният парламент разгласи самостоятелност. В резултат част от сепаратистките водачи бяха задържани, а някогашният каталунски министър председател Карлес Пучдемон избяга от Испания. Задържаните са упрекнати в подстрекаване към протест и разхищаване на държавни средства. Процесът против тях се чака да стартира при започване на идната година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР