Кастрацията, известна също като стерилизация (за женски котки) или кастрация

...
Кастрацията, известна също като стерилизация (за женски котки) или кастрация
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако не кастрирам котката?

Кастрацията, известна също като дезинфекция (за женски котки) или кастрация за мъжки котки, е нормална процедура, която включва премахване на репродуктивните органи на котка. Въпреки че се предлага всички котки да бъдат кастрирани, някои притежатели на котки може да се чудят какви могат да бъдат следствията от некастрацията на котката им.

Ето някои евентуални резултати, в случай че решите да не кастрирате котката си:

Нежелани котенца

Една от най-очевидните последствия от това да не кастрирате котката си е опцията за нежелани котила с котенца. Котките могат да се възпроизвеждат бързо и са нужни единствено няколко месеца, с цел да се роди свърталище с котенца. Ако не желаете да се грижите за голям брой котенца или да им намирате домове, кастрацията на вашата котка е добра концепция.

Поведенчески проблеми

Мъжките котки, които не са кастрирани, могат да проявят по-агресивно или териториално държание. Те също могат да бъдат по-склонни да пръскат урина, с цел да маркират територията си, което може да бъде мъчно държание за ограничение. Женските котки, които не са стерилизирани, могат постоянно да се разгонват, което може да докара до шумно и разрушително държание, като прекалено мяукане и опити да избягат, с цел да намерят сътрудник.

Здравни опасности

 Бездомни котки

Некастрираните котки са изложени на по-висок риск от избрани здравословни проблеми. Например, некастрирани мъжки котки могат да развият рак на тестисите, проблеми с простатата или инфекции на пикочните пътища. Женските котки, които не са стерилизирани, могат да развият маточни инфекции, кисти на яйчниците или тумори на гърдата. Кастрацията на котка може да помогне за понижаване на риска от тези здравословни проблеми.

Скитане

Некастрираните котки са по-склонни да се скитат надалеч от вкъщи в търсене на сътрудник. Това усилва риска да се изгубят, да се сбият с други котки или животни или да бъдат блъснати от кола. Кастрираните котки са склонни да стоят по-близо до дома и имат по-малък риск от пострадване или загуба.

Повече разноски

 Котка

И най-после, в случай че не кастрирате котката си, това може да бъде скъпо в дълготраен проект. Ако вашата котка има свърталище с котенца, ще би трябвало да платите за грижите за тях, в това число сметки за храна, носилка и ветеринарен доктор. Ако вашата котка развие здравословни проблеми, свързани с техните репродуктивни органи, може също да се наложи да платите за скъпи медицински лекувания. Кастрирането на вашата котка е еднократен разход, който може да помогне за попречване на тези разноски в бъдеще.

Кастрирането на вашата котка е значима част от виновното владеене на домакински любим. Въпреки че може да наподобява като непотребен разход или стеснение, евентуалните последствия от това да не кастрирате котката си могат да бъдат обилни. Като кастрирате котката си, можете да помогнете за попречване на нежелани котила с котенца, да намалите поведенческите проблеми, да намалите риска от котешки заболявания.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР