Кастрацията е хирургична процедура, при която ветеринарният лекар отстранява тестисите

...
Кастрацията е хирургична процедура, при която ветеринарният лекар отстранява тестисите
Коментари Харесай

Кастриране на котарак - ползи и рискове

Кастрацията е хирургична процедура, при която ветеринарният доктор отстранява тестисите на котарак. За да разберете всички изгоди и опасности, би трябвало да научите повече за типовете процедури и методите на осъществяване.

Трябва ли да се кастрира котаракът? Какви са изгодите от кастрирането на мъжка котка?

Собствениците на домашни любимци мислят за процедурата за дезинфекция, откакто младите котараци стартират да маркират територията. Основното преимущество на кастрацията е изгубването на желанието за чифтосване, само че има и други фактори.

Елиминира агресивното, неспокойно държание.

Тестисите създават специфични хормони, които карат котарака да търси женски, да пази територията си от непознати. Дори в случай че животното живее в апартамент и в никакъв случай не е виждало други котки, притежателите могат да виждат непрекъснатото безпокойствие на домашния любим. Ако двама мъжки се срещнат на една и съща територия, тогава ще стартират борби. Прекомерното произвеждане на тестостерон може да докара до обстоятелството, че котката ще се втурне към притежателите.

Предотвратяване на болести.

 Котка маркира

След кастрация котаракът няма да развие израстък на тестисите, защото този орган ще бъде изцяло отхвърлен.

Намаляване на риска животното да избяга.

Дори в случай че котаракът е доста завързан към притежателите, естественият инстинкт за размножаване може да надделее. Животното ще се опита да избяга всякога, когато надуши женска. Домашните котки са едва приспособени към живота на улицата. След кастрация е малко евентуално животното да желае да напусне комфортно и безвредно място.

Премахване на неприятните миризми.

Урината на котенцата няма мощна миризма. По време на пубертета към урината на котарака се прибавя специфичен секрет. Хормоните принуждават мъжкия да " маркира " своята територия, да притегля женските. Хората намират тази миризма за доста неприятна. След кастрация урината няма да има остра миризма. Домашният любим ще върви единствено в тоалетната и няма да маркира никакви повърхности в къщата.

Увеличаване на продължителността на живота.

Според международната статистика кастрираните домашни любимци живеят по-дълго. Те не изпитват стрес от полов лов. От това нервната им система става по-спокойна.

 След кастрация котките затлъстяват

Недостатъци от кастрирането на котарака

- Доказано е, че кастрираните котараци стават пасивни. Липсата на интензивност води до затлъстяване, което от своя страна способства за развиването на диабет, уроцистит и камъни в бъбреците, а също по този начин предизвика проблеми със ставите.

- Счупване на главата на бедрената кост в зоната на напредък. Редица изследвания са открили, че по-голямата част от спонтанните фрактури на главата на бедрената кост в зоната на напредък пораждат при стерилизирани мъжки котки със затлъстяване. Изглежда, че кастрацията забавя затварянето на растежната пластина при котараци и може да работи като рисков фактор за такива фрактури.

- Риск от самата интервенция, изключително в случай че не е осъществена от умел експерт. Може да се стигне до възпаления, затруднения и даже гибелта на животното.

За благополучие, множеството неприятни затруднения могат да бъдат предотвратени посредством образуване на вярното хранене на кастрираната котка. Във всеки случай изгодите от кастрацията са повече от вероятните дефекти. Основното нещо е да поверите здравето на животното на умел ветеринарен доктор.

Кога би трябвало да се кастрира котарак?

Няма строги периоди за кастрация. Повечето експерти не правят интервенция на котенца под четири месеца. Най-подходящото време за кастрация на котарак е 6-9 месеца.

Кастрация на котка в ранна възраст.

Ветеринарните лекари не предлагат кастриране на котараците на възраст под 6 месеца. Но в случай че животното демонстрира признаци на полова интензивност по-рано, тогава кастрацията ще се извърши незабавно откакто животното доближи петмесечна възраст. Операциите в ранна възраст няма да повлияят на поднорменото тегло или недоразвитието на скелета. Тези характерности са заложени в генотипа, който дефинира конституцията на домашния любим.

 Кога да кастрирам котката

Операция на възраст 7-9 месеца.

Доказано е, че кастрацията се понася най-добре от котараци, навършили 6-9 месеца. Животното навлиза в юношеска възраст и стартира да демонстрира интерес към женските. То може да стартира да мяуче през целия ден. Именно на тази възраст домашният любим изпитва хормонален скок, който се отразява отрицателно на миризмата на урина. Освен това набира задоволително телесно тегло, с цел да издържи обикновено анестезията. Някои ветеринарни лекари поучават да доведете котарака за интервенция доста преди да се развият физиологични промени.

Кастрация в зрелост.

Младите котараци на възраст под 3 години понасят кастрацията сносно. Все отново би трябвало да се има поради, че възрастни мъжки, които към този момент са привикнали да маркират територията си, могат да продължат да го вършат даже след кастрация. За равнене на хормоналните равнища ще отнеме най-малко месец. Около 5% от животните ще продължат да маркират територията си до края на живота си. Също по този начин, някои кастрирани котараци могат да се опитат да имат сексуален акт с женска. Ветеринарите считат това държание на котака за табиет: котаракът просто повтаря към този момент открити модели. Технически, котараци на възраст над 3 години също могат да бъдат кастрирани. Въпреки това, при възрастни животни, рисковете от упойка се усилват. Такова животно би трябвало първо да бъде прегледано: вземете кръвни проучвания и направете скрининг ултразвук на сърцето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР