Късогледството от десетилетия се свързва с по-висок интелект и престой

...
Късогледството от десетилетия се свързва с по-висок интелект и престой
Коментари Харесай

Високата образованост води до късогледство


Късогледството от десетилетия се свързва с по-висок разсъдък и престой над книгата. Късогледството или миопията е положение, при което зрението в отдалечен проект е неяно. При него фокусирането е вероятен единствено при близки обекти. Причината е, че фокусът се получава не върху ретината, а малко след нея, при което мозъкът получава повърхностен облик за интерпретация. Нарушението се счита за един от най-разпространените зрителни проблеми.

Досега учените се чудеха каква е причинно-следствената връзка : дали хората с късогледство са по-ученолюбиви, старателни или в противен случай застояването над книгата предизвиква нарушаването. За евентуални фактори за късогледството са споменавани и социално-икономическото състояние и стремежът към по-висока просветителна степен.

При рандомизирано проучване по метода на Мендел , който е оптимално изчистен откъм дефекти при наблюдението, екип учени доближава до безапелационното умозаключение, че залягането над книгата е повода за развиване на късогледството. Обратната взаимозависимост, т.е. вродената предразположеност към късогледство не подсигурява по-висок разсъдък.

За задачите на проучването учените проучват 44 генетични разновидността, свързани с миопията и други 69, които се дефинират за основни при когнитивните качества. Проучването им обгръща стряскащото число от 67 700 души на възраст сред 40 и 69 години.

В хода му те записват, че всяка спомагателна година образование носи по-висока степен на миопия и аномалията на рефракцията се усилва с 0,27 диоптъра.

Според откривателите един завършващ университета студент е с диоптър повече от един абитуриен, което пък е съображение за промяна на зрението , с цел да се кара.

Все още не е ясно по какъв метод четенето води до

развиването на миопията. Предполага се, че естествената светлина предотвратява възникването на казуса.

Досега проучванията, свързани с миопията, са били фокусирани повече върху профилактиката ѝ и престоят на открито, в сравнение с върху връзката сред четенето и положението. Техните резултатите са недвусмислени – неприятната светлина , а не четенето поврежда очите. Това и е заложило новата наклонност в учебните заведения, класните стаи да бъдат проектирани по този начин, че да има достъп на естествена светлина.

Научният труд има един значителен минус. За него са взети данни от база, в която се събира информация по принцип за най-вече здрави и високообразовани хора.

Изследването е на Университета на Бристол и е оповестено в BMJ.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР