Късно вечерта на 18 юни Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри

...
Късно вечерта на 18 юни Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри
Коментари Харесай

ЦИК обяви 791 избирателни секции за вота в чужбина

Късно вечерта на 18 юни Централната изборна комисия (ЦИК) утвърди, в които ще се гласоподава на парламентарните избори на 11 юли. Българите зад граница ще могат да пуснат бюлетина в 791 изборни секции в 68 страни по света. Това е най-високият брой секции открити до момента.

Голямата въпросителна обаче е Германия, където обичайно гласуващите наши съграждани са изключително доста. От излиза наяве, че немските управляващи към момента не са дали своето позволение да се образуват секции отвън българското посолоство и консулствата. Комисарите плануват да се основат 116 секции в Германия, само че поради неяснотата ги оповестиха под изискване в своето решение. Крайният период, до който може да се чака позволение, е 30 юни. От външното ни министерство не престават да работят по въпроса.

Иначе в към 17 страни изобщо няма да се гласоподава. В тази група влизат страни като Афганистан, Либия и Сирия, където се развиват тежки военни спорове. А също и такива, в които записалите се български гласоподаватели са прекомерно малко (Монголия, Виетнам) или е налице сериозен проблем с ковид (Индия, Малайзия).

Най-много секции ще има в Обединено кралство Англия и Северна Ирландия (135). На предните избори те бяха едвам 35 поради тавана, натрапен от ГЕРБ и Патриотичния фронт, който обаче беше отстранен от последния парламент. От отпадането на ограничаването се облагодетелстваха и гласоподавателите в Турция, за които ще има 121 секции. Останалите страни с повече места за гласоподаване включват Испания (67 секции), Съединени американски щати (58), Гърция (32), Италия (28).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР