Каскетът ли управлява бомбето, или бомбето каскета? С тази образност

...
Каскетът ли управлява бомбето, или бомбето каскета? С тази образност
Коментари Харесай

Играят Бомбето по Радичков в Кукления тази вечер

Каскетът ли ръководи бомбето, или бомбето каскета? С тази изразност е подложен общественият и философският спор в куклената режисура за възрастни „ Бомбето “ по новелата на Йордан Радичков. Представлението е осъществено от Пловдивския куклен спектакъл с гост-режисьор Катя Петрова, която пък е поканила за сценографията на спектакъла японката Рин Ямамура, възпитаничка на нашата НАТФИЗ.

Проблемите, обсъждани от Радичков, са напълно сложени на философска основа от вида на житейския абсурд, че индивидът постоянно си е фантазирал, че самичък избира шапката си, без да си даде сметка, че точно шапката е онази, която избира него. Шапката може да въплъщава даже обществено разслоение - като работническа класа, онагледена с каскет, а буржоазията, показана с бомбе. Спектакълът ще ни даде отговор на въпросите: Как и за какво човек гони шапката си? Как хората стартират да изтребват шапките си, както се изтребват хлебарки. Зрителят ще попадне в интервала на голата глава, в интервала на промяната на шапките. Постановката съставлява една трагикомична игра, в която парадоксът и гротеската взривяват обичайния ред на нещата, с цел да покажат патологията на публичните взаимоотношения, горчивата истина за гибелта на индивида, на обезличения и изчезналия във движимостите човек.

Анимацията в спектакъла е на Сотир Гелев, а музиката - на Христо Йоцов. Постановката „ Бомбето “ по Йордан Радичков ще се играе на 11 март в Пловдивския куклен спектакъл от 19 часа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР