Къщата в град Солсбъри на бившия руски шпионин Сергей Скрипал,

...
Къщата в град Солсбъри на бившия руски шпионин Сергей Скрипал,
Коментари Харесай

Къщата на Сергей Скрипал в Солсбъри бе продадена на властите в графство Уилтшър

Къщата в град Солсбъри на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал, който бе токсичен дружно с щерка си Юлия с съветския нервнопаралитичен газ " Новичок ", е продадена на регионалния съвет графство Уилтшър, в Англия, оповестява " Дейли мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.

Жилището е било продадено за сумата от 260 000 английски лири. Цената му по пазарна стойност е била съвсем 390 000 английски лири, само че данни от имотния указател демонстрират, че регионалният съвет е купил парцела за същата цена, на която Скрипал го е купил преди този момент през август 2011 година Предстои ремонт на къщата.

Атаката против Сергей Скрипал, който продаде съветски секрети на Англия, провокира най-големия скандал сред Русия и Запада от края на Студената война и докара до взаимното изпъждане на десетки дипломати откакто Англия упрекна Москва, че стои зад покушението. Русия отхвърля да е забъркана по някакъв метод и твърди, че обвиняванията са антируска агитация.

 

Скрипал и щерка му бяха открити в безсъзнание на скамейка в Солсбъри през март 2018 година, откакто входната врата на дома им беше напръскана с " Новичок ". Наложи се обработка на къщата, която бе оповестена за " чиста " от нервнопаралитичния сътрудник година по-късно.

При нападението против Скрипал съществено пострада служителят на реда Ник Бейли. Странични жертви се оказаха жителите на Солсбъри Доун Стърджес и Чарли Роули, които разкрили шишенце от парфюм, съдържащо " Новичок ". В резултат на това Доун, която напръскала с нервнопараличиния сътрудник китката си, умря, а Чарли бил признат за лекуване в локална болница.

Заподозрените като причинители на офанзивата против Скрипал бяха Анатолий Чепига и Александър Мишкин от съветското военно разузнаване. Трети обвинен, висшия съветски сътрудник Денис Сергеев, се счита, че е управлявал интервенцията на място. Тримата са избягали в Русия след опита за ликвидиране.

В интервенцията по " изчистването дома " след нападението са взели участие военни експерти по химическа, биологична и радиационна отбрана.

След ремонта в бившето жилище на Скрипал ще се настанят квартиранти.

В информацията не се се оповестява нищо за това къде се намира в този момент някогашният съветски разузнавач.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР