Кървавият атентат в Манчестър за пореден път показа, че ислямският

...
Кървавият атентат в Манчестър за пореден път показа, че ислямският
Коментари Харесай

От гетото до джихада: Радикализираните мюсюлмани, които запалиха Европа

Кървавият атентат в Манчестър за следващ път сподели, че ислямският тероризъм е измежду най-големите провокации и закани пред западната цивилизация. Къде да търсим корените на този гнет и може ли той да бъде спрян. Отговорите на тези въпроси търси в своя разбор някогашният посланик Антон Гицов. Той е работил в отдел " Политическо изследване, обмисляне и прогнозиране " в Министерство на външните работи, 6 години като интернационален чиновник в Организация на обединените нации, Ню Йорк и като консултант в българското посолство във Вашингтон от 1989 до 1992. Член на Съюз на българските журналисти и създател на многочислени публицистични материали в българския щемпел. Предлагаме четвъртата част от неговия разбор, написа " Стандарт ". Какво съставляват тези млади радикализирани мюсюлмани, които хвърлиха в смут Европа? Този въпрос се задава след всеки атентат на следващия джихадист. В публикация в Ню Йорк Таймс от 18 юли 2005 година, озаглавена " Толерирайки бомба със закъснител ", холандският публицист и коментатор Леон де Уинтер прави опит да изясни появяването на такава каста радикализирани младежи мюсюлмани в холандското общество. В края на 60-те години Холандия наема като работна ръка необразовани и практикуващи прецизен ислям млади мъже от планински региони на Мароко, които се сблъскват с общество, чиято просвета не възприемат.

През 80-те и 90-те години внезапно понижава потребността от неквалифицирана работна ръка, само че на безработните имигранти се отпускат обществени помощи и им се позволява да си доведат фамилиите в Холандия. Така се раждат етно-религиозни гета, в които избуява неодобрение измежду имигрантите и техните родени в Холандия деца от това, че не са се сбъднали упованията им за добър живот по този начин както са си го представяли. Недоволство, създаващо хранителна почва за възникване на ислямски радикализъм.

В книгата си " Мароканската драма " холандският публицист Фльор Джургенс показва, че през 2011 година 40% от мароканците в Холандия на възраст от 12 до 14 година са били задържани и упрекнати в осъществяване на закононарушения. В същото време 60% от мароканските мъже сред 40 и 60 година са на обществени помощи.

По еднакъв метод се оформят мюсюлмански гета в Германия, Франция и Белгия. Сега те са разплодник на мюсюлмански терористи. Класическата скица е незадоволен юноша да се възпламени по радикални хрумвания и да се трансформира в джихадист. Такъв е и казусът с атентатора от Манчестър - 22-годишния Салман Абеди. Отраснал на Острова, само че въодушевен от концепцията за джихад.

Вариантът с новобранци в обществото, които попълнят армията на ислямистите, обаче не е наложително предписание. Защото доста от мюсюлманските терористи са образовани, с положителни специалности или произхождащи от фамилии от междинната класа. Убиецът във Форд Хууд, роденият в Съединени американски щати мохамеданин от палестински генезис майор Нидал Хасан е боен доктор, психиатър от американската войска. Умар Абдулмуталаб, който се опита да взриви през декември 2009 година пътнически аероплан на КЛМ с полет от Амстердам за Детройт,
е наследник на нигерийски банкер и се е обучавал в лондонски университет.

През 2010 година в Съединени американски щати е наказана на 86 години затвор пакистанката Афия Сидики, която е получила обучение по биология в влиятелния Масачузетски университет и защищава по-късно докторска дисертация. Арестувана е през 2008 година в Афганистан пред постройката на държавното управление в столицата, като в чантата й откриват натриев цианид и документи, описващи по какъв начин да се подготвят химическо оръжие и " мръсни " нуклеарни бомби.

Основните фактори, които сплотяват тези неуки и високо образовани радикални мюсюлмани, е тяхното безпрекословното разбиране като истина на всичко написано в Корана, отношението към неверниците като врагове на исляма, отменяне на западната народна власт и вярата, че обществото следва да бъде уредено само по законите на Алах, изложени в Корана.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР