Картината на Пикасо "Легнала гола жена" от 1932 г. беше

...
Картината на Пикасо "Легнала гола жена" от 1932 г. беше
Коментари Харесай

Продадоха на търг картина на Пикасо за 67,6 млн. долара

Картината на Пикасо "Легнала гола жена " от 1932 година беше продадена за 67,6 милиона $ на търг на "Сотбис " в Ню Йорк, заяви Ройтерс.
Предварителната оценка на творбата беше над 60 милиона $.

Картината е сюрреалистично показване на музата на Пикасо Мари-Терез Валтер. Цената ѝ е под тази на други нейни портрети, един от които беше продаден за 103,4 милиона $ от "Кристис " предходната година.

"Легнала гола жена " демонстрира Мари-Терез като многокрако морско творение с глава отстрани. Тя е въодушевена от любовта ѝ към плуването и грациозността ѝ във водата. Самият Пикасо не е можел да плува, показват от "Сотбис ".

Мари-Терез е на 17 години, когато стартира тайната ѝ връзка с Пикасо, до момента в който той още е женен за руско-украинската балерина Олга. Тогава той е на 45 години. Тя е негов модел за редица картини и статуи. От нея е щерка му Мая.

Новият притежател на картината е Ейми Капелазо, някогашна ръководителка на подразделението на "Сотбис " за изящни изкуства.

Продавачът е придобил творбата през 2008 година от наследниците на Пикасо. Според Артнет това е Стив Коен, притежател на хедж фонд.
Друга картина Пикасо - "Гол мъж и жена ", беше продадена на търга за 5,1 милиона $.

Най-близо до цената на "Легнала гола жена " на търга се оказа картината "Поляна " от Пол Сезан, продадена за 41,68 милиона $.
На търга бяха препоръчани също картини на Анри Матис, Клод Моне, Салвадор Дали и други, попълня Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР