Картината на Пикасо “Легнала гола жена” от 1932 година бе

...
Картината на Пикасо “Легнала гола жена” от 1932 година бе
Коментари Харесай

Продадоха картина на Пабло Пикасо за над $60 милиона

Картината на Пикасо “Легнала гола жена” от 1932 година бе продадена за 67,6 милиона $ на търг на “Сотбис” в Ню Йорк, заяви Ройтерс. Предварителната оценка на тази картина бе за над 60 милиона $.

Картината е сюрреалистично показване на музата на Пикасо Мари-Терез Валтер. Цената й е под тази на други нейни портрети, един от които бе продаден за 103,4 милиона $ от “Кристис” предходната година.

“Легнала гола жена” демонстрира Мари-Терез като многокрако морско творение с глава отстрани. Тя е въодушевена от любовта й към плуването и грациозността й във водата. Самият Пикасо не е можел да плува, показват от “Сотбис”.

Мари-Терез е на 17 години, когато стартира тайната й връзка с художника, до момента в който той още е женен за руско-украинската балерина Олга. Тогава той е на 45 години. Тя е негов модел за редица картини и статуи. От нея е щерка му Мая.

Новият притежател на картината е Ейми Капелазо, някогашна ръководителка на подразделението на “Сотбис” за изящни изкуства.

Продавачът е придобил творбата през 2008 година от наследниците на Пикасо. Според Артнет това е Стив Коен, притежател на хедж фонд.

Друга картина Пикасо – “Гол мъж и жена”, бе продадена на търга за 5,1 милиона $.

Най-близо до цената на “Легнала гола жена” на търга се оказа картина на име “Поляна” от Пол Сезан, продадена за 41,68 милиона $.

На търга бяха препоръчани също творби на Анри Матис, Клод Моне, Салвадор Дали и други.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР