Картината на Джаксън Полък, която беше открита у нас от

...
Картината на Джаксън Полък, която беше открита у нас от
Коментари Харесай

Вижте картината на Джаксън Полък, открита у нас

Картината на Джаксън Полък, която беше открита у нас от ГДБОП, има на гърба си обръщение до холивудската звезда Лорън Бекол, обявиха от Софийска градска прокуратура.

Първа експертна информация за картината демонстрира, че дава отговор на творчеството на световноизвестния художник Джаксън Полък. Тепърва обаче предстоят експертизи, които ще изяснят с акуратност дали в реалност става дума за оригинал.

На гърба на картината има и посвещение към холувудска актриса, а спроед източници на творбата е било част от сбирката на Николае Чаушеску.

16 септември 1949 година Изгряващата звезда на американското кино Лорън Бекъл получила като подарък картина за рождения си ден. На гърба на творбата имало посвещение.

" На моята надарена и скъпа другарка Лорън Бекъл. Честит рожден ден! "

Близо 74 години по-късно картина с това посвещение е открита в България.

" За огромна наша наслада успяхме да установим и задържим тази картина и към сегашния миг експертизите демонстрират, че тя е оригинал ", разяснява основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

" По жанр, техника на осъществяване и художествена специфичност, картината дава отговор на естетическите особености, присъщи за живописта на Джаксън Полък в интервала 1945 - 1950 година. Извършеният флуоресцентен разбор, който разрешава да се открие точния химически състав на всеки цвят, употребен в картината демонстрира, че пигментите в нея са сходни на пигментите, употребени от Полък в други творби ", изясни представителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Какъв обаче би могъл да бъде пътят на картината от Холивуд в България? Според източници на Българска национална телевизия творбата е попаднала в персоналната сбирка на някогашния румънски деспот Николае Чаушеску като подарък от негов конкурент. Часове преди да падне от власт, Чаушеску завещавал картината на един от доближените си, именуван военачалник Нану. След гибелта на генерала, картината е наследена от неговата щерка, омъжена за грък. Така скъпата картина попаднала на остров Крит. Има данни, че е открадната и трансферирана в България, където в този момент е открита.

" Все още не е било пристъпено към дейности по нейната продажба, защото българският жител, който вероятно е поел ангажимент да я продаде, той не е бил сигурен в нейната достоверност ", сподели Десислава Петрова, представител на Софийска градска прокуратура.

Според специалисти обаче дали картината е оригинал на Полък ще стане ясно след детайлна експертиза.

" Тук в България се колебая дали можем да създадем такава експертиза на сходен вид картина, тъй като у нас липсват аналози. За да се направи една експертиза, е належащо да има материал, с който да се вършат съпоставения ", сподели реставраторът Емил Чушев.

Пълният разбор и правенето на експертизата може да отнеме и година. Визуалният оглед е единствено началото.

" Впоследствие има редица физико-химични и биологични проучвания, които се вършат на самото произведение, с цел да може да се откри то дали е от този интервал, материалите, с които е направена, дали дават отговор на интервала, в който е основано самото произведение. След това има опция да се създадат проучвания с така наречен въглерод 14, където също може по-точно да се датират творбите. Дай Боже да е оригинал, естествено и на мен ми се желае това да е по този начин, само че с едни леки съмнения мога да кажа, че това несъмнено няма да се случи ", счита Чушев.

Властите у нас ще употребяват инструментите на интернационалната правна помощ, с цел да се открият всички условия, свързани с пътя на картината.



Снимка: БНТ
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР