Картел между фирми, участващи в Националната програма за енергийна ефективност

...
Картел между фирми, участващи в Националната програма за енергийна ефективност
Коментари Харесай

КЗК установи картел при санирането в Пловдив

Картел сред компании, участващи в Националната стратегия за енергийна успеваемост в Пловдив, откри Комисията за защита на конкуренцията. Това е третото решение на Комисията, с което се открива картел при осъществяване на програмата, като глобени за същото са и компании, работили в общините Търговище и Гоце Делчев, предава.

Картелът в Пловдив е открит в границите на произвеждане, което Комисията за защита на конкуренцията стартира още през 2016 година по сигнал на кмета на Търговище.

" Комисия за защита на конкуренцията извърши неочаквана инспекция в офисите на трима от участниците в поръчката. След обзор на конфискуваната електронна преписка се откриха индикации за сходно държание и в други общини, провеждали публични поръчки по същата стратегия. И най-силни доказателства имаше за поръчките на община Гоце Делчев и Пловдив ", изясни шеф " Антитръст и концентрации " към Комисия за защита на конкуренцията Ирина Тагаринска.

Проверяващите изпращат информация за почналото произвеждане до компаниите, които работят по програмата. Две от компаниите дават цялата електронна връзка сред участниците в поръчката.

" На базата на тези безспорни доказателства комисията съумя да потвърди картел. В разследване на което тя освободи от глоба първия по ред участник и понижи с 50 % глобата на втория ", добави Тагаринска.

Установените в картела в Пловдив компании са 30, а ангажимента сред тях се отнасяла за поръчката за проучване на постройките, а не при самите строително-монтажни работи.

" Загубата за бюджета не може да бъде изчислена в границите на производството, защото страните се спогаждат да не се конкурират ценово. Но във всеки един случай една сходна тръжна операция води до неефективно разходване на бюджетни средства и в ущърб на потребителите, и надлежно на данъкоплатците ", сподели още Тагаринска.

На компаниите, взели участие в трите открити картела, е наложена глоба от близо 400 хиляди лв.. Освен това въз основата на решението на Комисията възложител на бъдещи поръчки може да не ги допусне да вземат участие в тях. Решението може да се апелира в 14-дневен период.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР