Кърнаре отново пие вода от свой водоизточник, преди броени дни

...
Кърнаре отново пие вода от свой водоизточник, преди броени дни
Коментари Харесай

Доброволци докараха в Кърнаре вода от Стара планина

Кърнаре още веднъж пие вода от собствен водоизточник, преди броени дни живителната течност протече по тръбите от местността Шанкая до селото. Местните хора правят оценка напъните на кмета Боньо Бонев. Новото трасе доставя непрекъснато вода до всички къщи на Кърнаре и няма сухи сектори, както бе до момента, описват в селото.

Преди шест години мощен проливен дъжд изрови остарелия тръбопровод в Балкана и сриването на пръстта и скалите унищожи тръбите и затрупа каптажа. Мястото остана недостъпно и в селото се шегувахме, че в случай че някой се наеме да възвърне водопровода от местността Шанкая до селото, ще му вдигнем монумент, напомня Катя Калинова от селото.

Няколко години наред Кърнаре се водоснабдяваше от водоема над прилежащото Христо Даново. От него водата се разпределяше и за още няколко села - Анево, Иганово, Столетово, Московец. В летния сезон обаче водата, събирана от старопланинските потоци, не доближава и доста от къщите в тези села, които са в по-високите зони, остават на изсъхнало.

След доста диалози и гледище пред ВиК ЕООД най-накрая сдружението обезпечи нужните тръби с обща дължина 560 метра за възобновяване на трасето. Но нямаше кой да се заеме да го построи в този сложен терен, споделя кметът Боньо Ботев. Затова той поканил доброволци от селото и се отзовали 10 индивида. Работникът към ВиК ЕООД Иван Даскалов от Кърнаре пък вложил всичките си умения и по този начин водата още веднъж тръгнала по тръбите от каптажа в Стара планина до селото. Сега от Шанкая вода получава и Столетово и не се постанова локалните хора да чакат часове, до момента в който от чешмите им потече вода.

Кърнаре обнови и улиците си. Неотдавна бе построена настилка от пътни линии на пет улици в селото. Монтирана бе и съвременна детска площадка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР