Кърменето не е противопоказание за ваксинация, защото всички налични към

...
Кърменето не е противопоказание за ваксинация, защото всички налични към
Коментари Харесай

Кърменето не е противопоказание за ваксинация срещу коронавирус |

Кърменето не е противопоказание за имунизация, тъй като всички налични към сегашния миг ваксини против COVID-19, които са получили утвърждение, не могат да провокират заболяване от ковид, надлежно и заразяване на кърмачето, настояват експерти от Медицински комплекс „ Д-р Щерев ”, които изготвиха серия от рекомендации, основани на влиятелни научни източници. 

Според Германската комисия по имунизационна политика единствената ваксина, която е противопоказна при дами, които кърмят, е тази за жълта тресчица. Всички останали ваксини, получили утвърждение, могат да бъдат сложени след вземане предвид с самостоятелното положение на съответната жена, в това число съществуване на характерни противопоказания. Ако имунизираната жена прояви някои от по-честите ваксинални реакции или се тормози от такива, може да прекъсне кърменето за сред 1 и 3 дни, като през това време изцежда кърма, която се дава на детето .

Предават ли се антитела посредством кърмата?

Клинични изследвания в Германия демонстрират, че посредством кърмата към новородените могат да преминат известно количество имуноглобулини от вид A, G и М. С кърмата се обезпечава и неспецифична отбрана на бебето към редица болести, тъй че кърменето може да бъде единствено от изгода за детето. Една жена, която кърми, сега може умерено да си сложи ваксина. По този метод ще подсигури своето здраве, а по този начин ще защищити и детето си от вероятно заразяване.

Какви са ограниченията, в случай че кърмещата майка се разболее от COVID-19?

Повечето рекомендации, в това число на Световната здравна организация, са кърменето да продължи . Но в случай че дамата има тежки признаци и не се усеща добре, тя може да прекъсне кърменето, като в това време се изцежда, а детето се храни с шише с биберон от здрав непосредствен. При продължаващо кърмене макар признаците, то би трябвало да се реализира с защитни средства, с цел да не бъде инфектирано бебето.

Какви са рисковете за плода при заразяване с COVID-19 преди раждането?

Ако майката е болна по време на бременността, тя образува защитни антитела и част от тях минават към плода и могат да се открият в кръвта му след раждането. Колко дълго ще го защищават, към момента е мъчно да се отговори, само че прогнозите са за най-малко 3 до 6 месеца. Там, където са правени клинични изследвания, в това число и МЦ " Д-р Щерев ", има случаи, при които бебето се ражда с антитела, без да е било инфектирано, тъй като е получило пасивна отбрана от майката. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР