Кърлежите пренасят болестотворни микроорганизми, заяви д-р Ирина Млъзева, директор Дирекция

...
Кърлежите пренасят болестотворни микроорганизми, заяви д-р Ирина Млъзева, директор Дирекция
Коментари Харесай

С какви болести могат да ни заразят кърлежите?

Кърлежите придвижват болестотворни микроорганизми, съобщи доктор Ирина Млъзева, шеф Дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в Регионална здравна инспекция-Велико Търново. Основна роля имат пасбищните кърлежи. Заразяването на човек става посредством захапване от възпален кърлеж, по рядко посредством смачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са нужни приблизително 1-2 дни, заради което ранното събаряне на запития кърлеж е най-хубавата профилактика. Възможно е заразяването да стане единствено часове след запиването на кърлежа.

Ухапването от кърлеж нормално е безболезнено, по тази причина постоянно остава неусетно.

Д-р Млъзева посочи, че кърлежът би трябвало да се в профил бързо, само че доста деликатно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко запилият се кърлеж може елементарно да се изтегли и с ръка, само че наложително с ръкавица. Отстраняването би трябвало да стане посредством последователно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много необятно публикувана процедура е да се върти назад на часовниковата стрелка, само че това е безусловно неправилно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му уред да остане в кожата, което да наложи в допълнение хирургическо премахване. Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена съчка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния уред на кърлежа, което усилва възможностите за предаване на възможна болест. По същия метод би трябвало да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци. Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му уред. Това усилва шанса за предаване на инфекцията, по тази причина останалата от кърлежа част би трябвало да се в профил хирургически. При опция сваления кърлеж се слага в шишенце и се носи за проучване. В противоположен случай се унищожава посредством слагане в алкохол.

Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.

Предпазване от захапване от кърлежи:
- Избягване визитата на региони с гъста растителност и висока мокрота заради удобните условия за развиване на кърлежите. За отмора в природата да се употребяват утъпканите и лишени от буйна растителност места.
- Да се носи уместно затворено облекло - добре пристегнато към китките и глезените, в ярък цвят, за елементарно разкриване на полазилите кърлежи.
- Използване на репеленти за кожата и перметрин за облеклата. Едни от най-ефективните репеленти (отпъждащи вещества) са: бензилбензоат, ДЕТА, дибулфталат, диметилфталат. Те се нанасят по откритата кожа. Предпазният резултат на репелентите се усилва до 8 - 15 дни, в случай че горните облекла се импрегнират с тях или с комбинацията репелент плюс синтетичен пиретроид (перметрин). Накиснатите облекла се оставят да изсъхнат и след 24 часа се обличат. Репелентите отблъскват кърлежите, а при контакт перметринът ги убива. Не се предлага нанасяне на перметрин непосредствено върху кожата.
- Ежедневен оглед за впити кърлежи, за недопускане на нескончаем престой върху тялото. Това е най-важният миг в неспецифичната профилактика на кърлежопреносимите болести. Особено внимание би трябвало да се обръща на " желаните " от кърлежите места - окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините, в гънките зад коляното, под мамилите. Наложителен е и оглед на домашните кучета и носенето на противопаразитни каишки.
  - Редовно разчистване на падналите клони и гниещите листа, окосяване на тревата и ограничение достъпът на животни в тревните площи на обитаемоте места.

Сред инфекциозните болести, излъчени с кърлежи, най-голямо практическо значение у нас имат Лаймската борелиоза (Лаймската болест) и Марсилската тресчица. Кримската-Конго хеморагична тресчица е доста тежко заболяване, само че с лимитирано разпространяване. Кърлежите популяризират и причинителя на Ку-треската, хеморагична тресчица с бъбречен синдром, кърлежов енцефалит.

Лаймска болест

Лаймската болест е една от най-разпространените предаване с кърлежи инфекции в България. Между 20% и 30% от възрастните иксодови кърлежи и 10% от нимфите им са инфектирани с причинителите на Лаймската болест. Клиничната картина може да имитира редица болести. Първият етап стартира след инкубационен интервал от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър повече от 5 см, нормално на мястото на захапване от кърлежа, което след това бързо се уголемява. Паралелно със зачервяването или независимо могат да се изявят и други признаци на началната Лаймска болест - нарастване на лимфните възли в региона на ухапването, изнемощялост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лекуване, само че причинителят остава в организма и болестта може да прогресира. Вторият етап се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите постоянно оповестяват за отмалялост, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са рецесиите на изпотяване и епизодите със мощно учестен пулс. Характеризира се с някоя от следните клинични прояви:
        - неврологични - радикулит, менингит или инфектиране на лицевия нерв;
        - ставни - най-често инфектиране на огромните стави;
        - засягане на сърцето - нарушавания на сърдечния темп и възпаление;
        - очни - конюнктивит, засягане на ретината;
        - кожни - множествени червени петна по кожата. 
Третият етап са затрудненията от нелекуваната Лаймска болест, години след заразяването. Клиничните му прояви са хронични възпаления на ставите, необратими кожни промени, недоразвитост на зрителния нерв, нарушавания на паметта. Лечението на Лаймската болест се дефинира от стадия на заболяването. Препоръчват се високи дози антибиотици и при потребност повторение на лекуването, вместо прекомерно продължителна терапия. Особено значима е ранната диагностика и в точния момент приложеното съответно лекуване, които могат да предотвратят тежките промени в засегнатите органи. Възможни са рецидиви месеци и години по-късно, провокирани от останали в организма борелии.

Марсилска тресчица

Марсилската тресчица е другото най-разпространено заболяване, излъчено посредством кърлежи. Заразяването става посредством захапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюктивата и при размачкването му с пръсти. Марсилската тресчица е публикувана най-вече в Южна България и по Черноморието. На мястото на ухапването постоянно се появява неболезнено уплътнение (тъмно петно), покрито с тъмна коричка, което в доста от случаите остава неусетно. След прикрит интервал от 3 - 7 дни болестта стартира с висока температура, мощно главоболие, мускулни ставни болки, изнемощялост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3 - 4 дни се появява присъщ едропетнист обрив по цялата тяло, в това число по дланите и стъпалата. С появяването на обрива доста се утежнява общото положение на болния. Температурата продължава към 10 дни, само че при вярно антибиотично лекуване спада до 3 - 4 дни. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. През последните години се следи зачестяване на тежките форми. При навреме и съответно антибиотично лекуване настава излекуване и цялостно възобновяване.

Кримска-конго хеморагична тресчица

Кримска-конго хеморагична тресчица е най-тежко протичащата, само че за благополучие най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна с кърлежи. Тя има относително лимитирано разпространяване. Среща се единствено в няколко области на страната - Шуменска, Великотърновска, Бургаска, Старозагорска, Сливенска, Пазарджишка, Хасковска и Кържалийска. Освен посредством захапване от кърлеж заразяването може да стане и при досег с кръвта на болния по време на неговото проучване, обслужване или при здравна операция. Кримската-конго хеморагична тресчица стартира с грипоподобни недоволства - висока температура с настинка, главоболие, мускулни болки. Появяват се значителни кръвоизливи от кожата венците и вътрешните органи. Може да докара до смъртен излаз. Възстановяването е дълготрайно. Лечението наложително се организира в инфекциозно поделение. Професионално застрашените могат да се предпазят от заразяване, като профилактично се ваксинират с ваксина.

Хеморагична тресчица с бъбречен синдром

Има природоогнищно разпространяване с контейнер на инфекцията мишевидните гризачи. Възможни са разнообразни пътища на разпространяване: хранителен - замърсяване на храни и води от гризачи; въздушно-прахов и посредством кърлежи. Заболяването се характеризира с ненадейно начало, нараснала температура, хеморагична диатеза и остра бъбречна непълнота. Предпазнавето от това заболяване главно е посредством битка с гризачите, запазване на питателните артикули и водата от замърсяване.

Кърлежов енцефалит

Остро заразно трансмисивно заболяване с естествена огнищност и най-вече проваляне на нервната система. Основни източници и резервоари на болестта са гризачите и птиците и паразитиращите по тях кърлежи. Обикновено болестта стартира остро с температура до 39 - 40 градуса, главоболиe, зачервяване на конюнктивите и склерите, и менингиален синдром. Едновременно с това се развива и енцефалитен синдром с вяли парализи или парализи на шията и горни крака. Профилактичните ограничения са: заличаване на кърлежите, предотвратяване на захапване от кърлежи, дезакаризация на дмашните животни.

Ку-треска

Това е заболяване с естествена огнищност. Основен контейнер на причинителя на Ку-треската са селскостопанските животни - основно крави, кози, овце. При тях инфекцията нормално протича без клинична демонстрация. по време на размножителния интервал на животните посредством родилните ципи и околоплодните води се отделят огромен брой от причинителите на заболяването. Човек се заразява при поемане на пръски или прахуляк, съдържащи причинителя или при изразходване на инфектирани артикули. Кърлежите поддържат естествената огнищност. Скритият интервал е от 3 до 30 дни. Заболяването стартира остро с висока температура, настинка, изнемощялост, мощно главоболие и мускулни болки. При огромна част от заболелите се развива пневмония. В някои случаи след години болестта може да хронифицира като засегне и сърцето. При навреме и вярно антибиотично лекуване настава излекуване. За профилактиката и битката с Ку-треската е значимо млякото да се употребява единствено след термична обработка. Бременни, заболели с вродени или добити клапни увреждания и лица с угнетен имунитет би трябвало да се изключат от действия, свързани с вероятен контакт с причинителя на Ку-треската.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР