Кариерата на Арсен Венгер като треньор стартира добре. Той показва

...
Кариерата на Арсен Венгер като треньор стартира добре. Той показва
Коментари Харесай

Когато отбор на Арсен Венгер изпада от елита

Кариерата на Арсен Венгер като треньор започва добре. Той демонстрира капацитет като ментор на юношеския тим на Страсбург и по-късно като асистент в Кан. През 1984 година Венгер поема Нанси в първа дивизия на 34-годишна възраст, откакто е предложен от бащата на Мишел Платини - Алдо.

В първия си мач отпред на отбора той изведе Нанси до победа с 4:2 над ПСЖ на " Парк де Пренс ". След два триумфа над Марсилия в последния кръг от сезона тимът на Венгер разрушава Пари Сен Жермен с 6:1. Само 4000 фенове са очевидци на дуела. Нанси приключва на 11-то място в крайното класиране, което е триумф, защото бюджет на клуба е стеснен, а най-хубавите играчи постоянно са продавани.

" Не беше елементарно. Всяка година се борихме за оцеляване. Добрите играчи напускаха ", спомня си Венгер. Малкото пари, с които разполага Нанси, са давани за възстановяване на съораженията. Треньорът няма пари за селекция и се концентрира върху развиването на млади гении.

Във втория му сезон там Нанси приключва на 18-о място и се избавя от изпадане след плейоф с Мюлуз. Това единствено отсрочва неизбежното. Още играчи са продадени и домакинска загуба от Брест с 0:4 дава индикация накъде отиват нещата. Тимът отбелязва единствено 28 гола за 38 мача и изпада.

Arsene Wenger during his time managing AS Nancy in 1986 pic.twitter.com/ZJWpVbBHs0
— Throwback Arsenal (@ThrowbackAFC) June 4, 2016
Това е последната акция на Венгер в клуба. Той няма предпочитание интервалът му там да приключи с отиване във втора дивизия, само че капацитетът, който показва, притегля вниманието на мнозина. Монако го следи от известно време, само че в началото Нанси отхвърля да го пусне.

Накрая Венгер има избор сред Монако и ПСЖ. Специалистът избира клуба от княжеството, тъй като притежателят демонстрира, че доста го цени. Това решение трансформира живота му. Година по-късно Венгер става първенец на Франция, което го изстрелва в огромния европейски футбол. Сред тези, които седят и си водят бележки, е вицепрезидентът на Арсенал Дейвид Дийн. Арсен е минал през провали, само че към този момент хората го взимат доста съществено.
 Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР