Карибските острови са далечна дестинация, която обикновено се свързва с

...
Карибските острови са далечна дестинация, която обикновено се свързва с
Коментари Харесай

Ученик от Варна спечели първо място в състезание по гмуркане на Карибите

 Карибските острови са далечна дестинация, която нормално се свързва с екзотични пътешествия. Въпреки това варненски възпитаници и техните учители имаха опцията да прекарат една седмица на остров Гуаделупа част от Карибските острови, по интернационален европейски план за продан на опит и познания сред възпитаници от Полша, Испания, Франция, България, Унгария и Кипър, заяви Ива Панева – началник на плана.

Проектът " Геопаркове – естествено и културно завещание, сплотяващо възпитаници и учители от Европа “, финансиран по стратегия Еразъм + 2018, в бранш учебно партньорство.  Като сътрудник от българска страна, Частна комерсиална гимназия от Варна, взе участие в разнообразни подвижности и организира интердисциплинарни занимания по биология, геология, география, езиково образование, естествени науки и изкуство.

Въпреки че звучи необикновено, остров Гуаделупа, прочут с какаото и джунглата си, намиращ се в Северна Америка в Карибския район, е част от Европа, защото публично се счита за френска територия. Франция все има още 11 отвъдморски департаменти и територии, които са под френски суверенитет извън европейския континент. 

Варненските възпитаници и учители участваха в интензивни обучителни действия на острова, които включиха изкачването на вулкана Ла Гранд Суфриер (La Grande Soufrière), където със специфични противогазови маски имаха опция да видят отворите на кратера, намиращ се на 1,467 m. Изкачването е мъчно, постоянно както се случва и на участниците под неспиращ дъжд, само че дава опция да се види от близко дейния вулкан, един от най-видните геоложки явления на острова.

Друго предизвикателство в програмата е прекосяване с канута до по-малки острови и гмуркане за проучване на морските подводни хубости. По време на гмуркането учители и възпитаници виждат десетки разноцветни риби и подводни костенурки. Учениците вземат участие и в уъркшоп по плетене на кошници от палмови листа и други локални занимания.

Най-големият триумф по време на плана е надпреварата по подводно насочване, в което се включват над 30 възпитаници от шестте страни. С компас и специфичен лист и молив за потребление под вода, участниците би трябвало да се ориентират и открият всички посочени детайли по картата. Варненският възпитаник, Кристиан Пандов от ЧТГ " Конто трейд “ Варна, съумява да се класира преди всичко и взима специфична премия.

Посещаването на екзотичната дестинация с образователна цел дава опция на младите варненци и техните учители, измежду които международният първенец за ветерани по битка Неделчо Панев, да осъществят един пълностоен културен продан, който да предадат на своите съученици и сътрудници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР