Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова обмисля да атакува в Конституционния съд

...
Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова обмисля да атакува в Конституционния съд
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова внася в Народното събрание проект за нов закон за съсловните организации на медицинските специалисти

Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова обмисля да нападна в Конституционния съд член 3 от Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти, на зъботехниците и помощник-фармацевтите, съгласно който, с цел да упражняват специалността си, те би трябвало да членуват в съответната съсловна организация. Това разгласи през днешния ден в гр. Кърджали омбудсманът Мая Манолова, където отиде да поддържа протестното шествие за почтени условия на труд и съответно възнаграждение на експертите по здравни грижи от града, оповестиха от пресцентъра на пресцентъра на Омбудсмана на Република България .
Освен това публичният бранител приготвя с екипа си и медицинските експерти нов план на закон за съсловните организации, с който да се основат обособени съсловни организации за всяка от специалностите – медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори и кинезитерапевти.
„ До края на идната седмица ще внесем в Народното събрание план на закон за всяко едно от съсловията в здравния бранш – за основаване на съсловна организация на медицинските сестри, на фелдшерите, рехабилитаторите, по този начин както го желаят представителите на тези толкоз значими за нас като пациенти специалности “, аргументира се Манолова.
По думите й медицинските експерти са гръбнакът на опазването на здравето и тя е до тях от първия миг на митингите им и ще отстоява до дъно удовлетворяването на техните обективни претенции.
„ Това не са претенции за пари. Това не са претенции единствено за медицинските сестри или за акушерките и медицинските експерти. Това са претенции за всеки един от нас като жител, като пациент. Това са претенции за смяна в здравната система “, акцентира Мая Манолова.
По думите й е реалност, че в здравната система царува безпорядък, че парите изтичат и доказателство за това е събитието, че обещаните на два пъти по 50 млн. лева и още 30 млн. лева не са стигнали до тези, за които са били предопределени.
„ Обещанията, които пое здравното министерство, не се случват. От 1 юни 2019 година всички медицински експерти трябваше да получават най-малко 950 лева, което не е реалност на никое място в България. Това значи, че както сме привикнали – преди избори се дава обещание, след избори не се извършва “, заключи омбудсманът.
Според нея е налице цялостен отвод за промени в опазването на здравето, тъй като обещаните промени в здравноосигурителния модел, тактиките и концепциите не се случват и по този начин „ забатачването “ в системата става все по-голямо.
„ Аз съм тук, с цел да поддържа медицинските експерти, да им дам кураж, против опитите да бъдат натискани и да бъде мачкан техният митинг. В този аспект нямам недоволства в Кърджали, че някой се е опитвал да не позволява и да лимитира митинга, само че на други места – Стара Загора, Враца, Казанлък, София, сме изправени пред случаи, в които шефове на лечебни заведения и локалната власт си разрешават да притискат, да санкционират, да мачкат хора, по тази причина че упражняват конституционното си право да стачкуват “, безапелационна бе Манолова.
Тя благодари на медицинските сестри от Кърджали, които предходната седмица в София са подкрепили лицето на митингите Мая Илиева, против която са подхванати съответни дейности, с цел да бъде накарана да замълчи. Омбудсманът акцентира, че този случай не е индивидуален, защото и към организаторката на митингите в гр. Стара Загора е оказван напън с преместването й в друго по-тежко поделение.
„ Това са безусловно неприемливи практики. Вместо министър Кирил Ананиев да изпраща намерено писмо до омбудсмана, в което да упреква мен и медицинските сестри за хаоса, би трябвало първо да си отговори на въпроса – кой основава безпорядък – естествено, че този, който ръководи системата “, акцентира Манолова. Тя добави, че министърът на опазването на здравето би следвало да излезе с намерено писмо до шефовете на всички лечебни заведения – държавни, общински и частни, които употребяват обществен запас, да не си разрешават да оказват напън върху медицински експерти.
„ Да, пътят няма да е елементарен. Успехът няма да пристигна самичък по себе си. Министерството на здравеопазването се пробва по всякакъв начин да неглижира медицинските експерти, да се прави, че митингите ги няма, да се разсейва за техните обективни претенции. Но аз съм сигурна, че и тази идея, както и други обективни дела, в последна сметка ще успее “, заключи Мая Манолова и добави: „ Отношението към медицинските експерти е индикатор за равнището на демокрацията у нас. “
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР