Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова дари 500 пакета с хранителни продукти

...
Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова дари 500 пакета с хранителни продукти
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова дари 500 пакета с хранителни продукти на социално слаби и възрастни хора в Кърджали

Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова подари 500 пакета с хранителни артикули на обществено слаби и възрастни хора пред църквата и джамията в града, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Храната бе раздадена на две места в града – пред катедрален храм „ Св. Георги “ и пред джамията на пазара, на пристигналите там християни и мюсюлмани. Мая Манолова беше посрещната от доста жители, от кмета Хасан Азис, мюфтията и омбудсмана на Кърджали Расим Муса.
„ Ние живеем в материалния свят, само че и без религия не може “, сподели отец Петър, свещеникът на кърджалийската черква, посрещайки омбудсмана на Република България.
Мая Манолова изясни, че акцията „ Великден за всеки " е единствената национална акция за възрастните хора, като задачата е да компенсира добавки от държавното управление, които не доближават до всички с ниски пенсии. „ Не е ли редно най-малко с малко да се усилят и пенсиите на пенсионираните учители, и заплатите на медицинските сестри, и пенсионерите да получат по-високи пенсии “, попита омбудсманът, като изясни, че е израснала в семейство на здравна сестра с 40-годишен стаж и знае каква е пенсията на медицинските сестри.
Набраните средства ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лв., с които пенсионерите, избрани по описи на Национален осигурителен институт, ще могат да пазарят в близо 5 000 магазина в цялата страна. Възрастните хора ще получават своите ваучери в централните пощенски клонове в страната. Със съдействието на обществения патронаж по общини тази седмицата преди Великден стартира и раздаването на събраните хранителни артикули на обществено слаби хора.
Доброволците от Националната акция „ Великден за всеки – подари празник на баба и дядо “ са набрали храните главно в акцията „ Купи и показа “ от 44 магазина в 14 града на страната. Всеки клиент е можел да купи пакетирани артикули и да ги сложи в колички на изходите на комерсиалните вериги. Инициативата се провежда под патронажа на омбудсмана и обичайно набира парични средства и трайни храни за българските пенсионери, които няма да получат великденска надбавка от 40 лева Тази година избрания от държавното управление най-малък предел е до линията на беднотия - 348 лева Националната акция „ Великден за всеки – подари празник на баба и дядо “ набира финансови средства по банкова сметка, разкрита съответно и само за задачите на акцията, като титуляр е Български Червен кръст.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР