Кърджали. Областен съвет за хората с увреждания (ОСХУОК) бе учреден

...
Кърджали. Областен съвет за хората с увреждания (ОСХУОК) бе учреден
Коментари Харесай

Областен съвет за хората с увреждания бе учреден в Кърджали

Кърджали. Областен съвет за хората с увреждания (ОСХУОК) бе основан в Кърджали, оповестиха от Областна администрация–Кърджали . В него членуват представители на общините, обществените служби, Инспекцията по труда, Бюрата по труда, синдикатите, работодателите и организациите на хората с увреждания. На първото си съвещание Съветът одобри устав за активността си и избра заместител ръководител в лицето на Шенай Бекир, която оглавява Регионалната конструкция на Съюза на инвалидите. ОСХУОК е съвещателен орган към Областния шеф за съгласуваност, съвещания и съдействие при създаването и реализирането на политики за интеграция и равни благоприятни условия на хората с увреждания. Начело на Съвета е госпожа Леман Али, заместител регионален шеф. На съвещанието бяха разисквани настоящи проблеми и бяха обрисувани уговорките на всяка институция по Закона за хората с увреждания. Дискутиран бе и Законът за обществените услуги, който следва да влезе в действие от 1 януари идната година.

От дирекция „ Социално подкрепяне “- Кърджали прецизираха, че тяхно обвързване е да изготвят така наречен самостоятелни оценки на лицата с увреждания, въз основата на които те получават финансова поддръжка, съгласно избрания от ТЕЛК % на трайно понижена продуктивност. Законът дава опция инвалидите да бъдат подпомагани и със средства за водолечение, медицински произведения и помощни средства, наем за общинско жилище, посоки за прилагане на обществени услуги и други Най-популярната мярка е помощта за персонален помощник в размер на 168 часа.

От Дирекция „ Бюро по труда “ разясниха, че работодателите са длъжни да подават уведомления за заемане на работни места от хора с трайни увреждания, според чл.38, ал.1 от Закона. Квотите са според от броя на личния състав - във компании от 50 до 99 служащи се назначава 1 лице с увреждане, а от 100 и над 100 – двама. Контролът е в пълномощията на „ Инспекция по труда “. В случай, че работодателите не изпълнят това им обвързване, те имат опция да се освободят от него посредством така наречен обезщетителни вноски.
Представителите на хората с увреждания – Регионалните организации на Съюза на инвалидите, Съюза на слепите, Съюза на глухите и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите споделиха проблеми, с които се сблъскват всекидневно, като да вземем за пример: дългото очакване с години за разглеждане на молбите им пред ТЕЛК, недостъпната архитектурна среда, неналичието на звукова/гласова сигнализация на светофарите, непригодните пешеходни пътеки, асансьори, транспортни средства и други, както и нуждата от парични помощи за отбелязване на празници и годишнини.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР