Кардиологичната болница Св. Екатерина има нов директор, съобщиха от Министерството

...
Кардиологичната болница Св. Екатерина има нов директор, съобщиха от Министерството
Коментари Харесай

Предизвестена смяна: нов директор на мястото на Генчо Начев в Св. Екатерина

Кардиологичната болница " Св. Екатерина " има нов шеф, оповестиха от Министерството на здравеопазването в сряда. Проф. Николай Димитров поема поста от дългогодишния началник на лечебното заведение проф. Генчо Начев в една предизвестена промяна. Миналия петък от Министерство на здравеопазването дадоха дълга конференция, отдадена на положението на лечебните заведения в страната, със специфичен акцент върху " Св. Екатерина " и възнагражденията на нейния шеф.
Тогава доцент Васил Пандов, шеф на кабинета на здравната министърка проф. Асена Сербезова, акцентира по какъв начин 85,3 на 100 от всички хонорари в болничното заведение, подписани по цивилен контракти в интервала 1 януари 2019 година - 30 април 2022 година, са били за изпълнителния шеф на лечебното заведение проф. Генчо Начев.
В парична стойност това са 952 570 лева

От Министерство на здравеопазването на няколко пъти прецизираха, че никой не слага под подозрение професионалните качества на проф. Начев, а, че тези цивилен контракти на процедура имали характерността на трудови, били гласувани също така от Съвета на шефовете, чийто член е и изпълнителният шеф - някои от тях дори и със задна дата.

Има нарушавания и на Закона за лечебните заведения, и на Закона за обществените предприятия, уточни доктор Васил Пандов, шеф на кабинета на здравния министър, както и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК. Така месечно са получавани по 22 хиляди лева приблизително по цивилен контракт, пресметна той.

В " Света Екатерина " за 10 години била осъществена една единствена инспекция, показаха здравните управляващи. Назначената в този момент била втората за този интервал. На този декор други лечебни заведения като " Пирогов " и " Александровска " били обект на няколко инспекции на година.

Установените нарушавания в лечебното заведение включвали нередности при целевите средства за закупуване на здравно съоръжение, подписване на контракти по предложения с изминал период, неналичието на системи за финансов надзор и други, изброи Пандов. Установени са и заплащания към контрагенти без подписани контракти по Закона за публичните поръчки, макар че сумите са надвишавали 50 хиляди лева - за строителство, и 30 хиляди лева при доставката на услуги. Имало е и отдаване чартърен с на процедура безсрочни контракти.

Особено сериозен проблем, съгласно Пандов - в кардиологичната болница не е имало индикатори за оценяване по какъв начин да става разпределянето на така наречен ДМС (допълнително материално стимулиране, б.р.), възнагражденията по осъществената работа по клиничните пътеки. Така това е ставало по субективни критерии, считат здравните управляващи.

За промяната на Начев, който е отпред на " Св. Екатерина " от 2006 година се заприказва импровизирано много преди тази конференция, а здравните управляващи доста се постараха да основат усещане за нейната необходимост.
Реакцията на проф. Начев
Проф. Генчо Начев уточни в отговор на обвиняванията, че когато е поел управлението на болничното заведение през 2006 година, " Св. Екатерина " е имала 10 милиона лв. дълг в падеж, до момента в който сега лечебното заведение разполагало с 10 милиона лв. в депозитни сметки и нито стотинка просрочени отговорности.

" През тези 16 години болничното заведение е вложила 28 млн. лева лични средства за съвременна инсталация и таблиране на новаторски технологии. Ако това е неприятна финансова дисциплинираност, не мога да си показва коя е добра ", написа още той в позиция предишния петък.

За възнагражденията си от цивилен контракти споделя, че това не са публични средства. И още:

" Неколкократно се подчертава върху обстоятелството, че моето заплащане по цивилен контракт за опериране на пациенти, които ме избират е 85,3% от всички цивилен контракти. Искам дебело да подчертая, че това не са публични средства! Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват предпочитание да ги оперирам. За тази активност имам позволение от министъра на опазването на здравето, подписан контракт с ръководителя на Съвета на шефовете и всичко е съобразено с условията на наредбата за достъпа. Приемам за позитивна оценка това, че останалите цивилен контракти са толкоз невисок %, тъй като за тяхното погашение се употребяват пари на болничното заведение от обществено финансиране.

Дано посоченото до тук не звучи като опрощение. Нямам от какво да се срамя и съм горделив с всичко, което сме постигняли за тези години благодарение на управлението и целия колектив.

Пожелавам на новото управление да реализират още по положителни резултати! "
Новият директорСпоред визитката, публикувана от Министерство на здравеопазването, проф. Димитров е приключил Медицинската академия в гр. София, компетентност „ Медицина “. Има добити специалности по вътрешни заболявания и кардиология и магистърска степен по здравен мениджмънт. През 2013 година е придобил научна степен „ лекар на науките “ в област „ Кардиология “. Практикувал е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет. Професионалният му път дълги години е обвързван с УМБАЛ „ Св. Екатерина “, където стартира работа през 1992 година като помощник. През 2004 година е назначен за медицински шеф на образователната база на УМБАЛ „ Св. Екатерина “, а през 2005 година е завеждащ Клиниката по вътрешни заболявания към лечебното заведение. В интервала 2006 година – 2007 година проф. Димитров е бил съветник по Инвазивна кардиология в образователните бази на УМБАЛ „ Св. Екатерина “ и болница „ Лозенец “. От 2010 година до 2014 година е заемал длъжността доцент по кардиология в образователната база на УМБАЛ „ Св. Екатерина “. В интервала 2015 година - 2016 година е бил посетител професор по интервенционална кардиология в Медицинския университет във Виена. От 2020 година до момента проф. Димитров е заемал длъжността основен секретар на Медицински университет – София. Проф. доктор Николай Димитров има над 80 научни изявления в български и интернационалните издания. Той има опит и в ръководството на държавни и частни лечебни заведения – бил е изпълнителен шеф на Националната кардиологична болница и МБАЛ „ Доверие “, гр. София. " Ръководният екип на Министерството на здравеопазването изрича благодарността си към проф. Генчо Начев за дългогодишната му работа в болница “Света Екатерина”. Към проф. Начев е отправена покана да остане да практикува в лечебното заведение ", приключва известието от Министерство на здравеопазването.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР