Каравеловата печатница - светинята на българското освободително движение в Букурещ,

...
Каравеловата печатница - светинята на българското освободително движение в Букурещ,
Коментари Харесай

Каравеловата печатница в Букурещ тъне в разруха

Каравеловата печатница - светинята на българското освободително придвижване в Букурещ, е на път да рухне, предава " Нова телевизия " . След измененията през 1989 година и последвалата реставрация постройката тъне в съсипия. С болежка в сърцето до Солаковият хан, ни завежда Лука Велчов, ръководител на българската общественост в Букурещ. 86-годишният банатски българин ни споделя за какво се е стигнало до тук.

" Собственикът Кристи Солаков също е българин, който е член на нашето сдружение. Той обаче към този момент се предава и не може да се грижи за постройката ", описа Лука Велчов.

Солаков чакал някой да я купи. Вече 16 години, откогато я е придобил. Неумолимият ход на времето, обаче е довел Солаковият хан до опустошение.

Каравелов и революционният комитет са употребили две стаи, където са издавани вестниците " Свобода " и " Независимост ". Тук, като печатар е работил и Христо Ботев. Когато схваща за неговия лиричен и публицистичен гений , Каравелов го притегля за съредактор. Днес, единствено една прашна плоча, към момента припомнят за историята на постройката. Ликът на Каравелов обаче го няма.

" Барелефът беше измъкнат и продаден. Барелефът на Раковски също бе откраднат на два пъти ", описа Велчов.

Лука Велчов е жива енциклопедия за живота на възрожденците ни в Румъния и за местата, където те са живели и са подготвяли Освобождението на България. 86-годишният професор в никакъв случай не е живял в България, само че приказва съвършен български език. Централата на българите в Румъния е превърната от него в остров на родната ни история. За това кътче знаят съвсем всички, които идват на екскурзия в Букурещ.

Въпреки че България губи парченце от историята в центъра на Букурещ , остава зареждащият оптимизъм на българите в Румъния, които пазят най-важното - самосъзнанието си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР