Капитаните на задържаните в Румъния рибарски кораби се завърнаха в

...
Капитаните на задържаните в Румъния рибарски кораби се завърнаха в
Коментари Харесай

Капитаните на задържаните кораби поискаха оставката на директора на ИАРА

Капитаните на арестуваните в Румъния риболовен кораби се завърнаха в България. Те желаеха оставката на изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури доцент Ваня Стаматова. Обвиниха я в непросветеност и уронване на престижа им, откакто в народен ефир назовава българските риболовци - бракониери.

Завърналите се капитани са извънредно разочаровани от дейностите на отрасловата организация. По думите им, би следвало тя да ги отбрани в тази обстановка. Те упрекнаха шефът на ИАРА доцент Ваня Стаматова в непросветеност и непознаване на европейското законодателство и по тази причина желаеха нейната оставка. По-късно през днешния ден Стаматова ще даде публично изказване пред медиите.

Българските риболовци припомниха, че съблюдават напълно наредбите на Европейска комисия за лов на риба и че имат право да ловят риба в общите европейски морски зони, както и че няма възбрана за улов на черноморска акула. По думите им, в случай че има такава издадена заповед от румънските управляващи, то би следвало тази заповед да важи единствено и само за румънските риболовни кораби.

" Искаме оставката на шефа на ИАРА, който се изрича некадърно по медиите и щом е толкоз некомпетентна, тя няма работа там. Некомпетентно е изявлението, че сме бракониери и сме риболували в румънски води. Ние имаме мнение и те имат мнение от Европейска комисия, че това са общоевропейски води ", сподели кап. Красимир Петров.

" Голямата битка в този момент ще бъде освобождението на корабите. На всеки е ясно, че от тези кораби зависи прехраната на 10 фамилии и сега те остават на улицата и остават без издръжка. Борбата от тук нататък ще бъде освобождението на корабите. Очакваме подпомагане от нашите управляващи. Тук е моментът да ни покажат къде са европейските полезности, в което ни убеждават 17 години - да ни ги покажат в този момент. Щом съблюдаваме европейски правила и правила, дано ни покажат къде са европейските закони ", съобщи Емил Милев - ръководител на рибарско съдружие " Черноморски изгрев ", осведоми Българска национална телевизия.

Рибарите описаха още, че преди няколко месеца е имало конфликтни обстановки сред български риболовни кораби и катерите на " Гранична полиция " в Румъния, които с нападателни маневри са избутвали нашите плавателни съдове, с цел да се върнат в българската зона. Разпитите на риболовците са траяли през цялата нощ, имало е и обширно претършуване на корабите. Единствената поддръжка, която са получили българските риболовци е била единствено от дипломатическата ни задача в Румъния.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР