Капацитетът за възобновяема енергия в света се очаква да нарасне

...
Капацитетът за възобновяема енергия в света се очаква да нарасне
Коментари Харесай

Светът ще добави рекордно количество ВЕИ в системите си тази година

Капацитетът за възобновима сила в света се чака да нарасне с 1/3 през 2023 година Тенденцията е водена значително от огромния подтик към слънчевата и вятърната сила от Китай. Това излиза наяве от последната прогноза на Международната организация по енергетика (IEA).

При най-голямото годишно уголемение досега, IEA пресметна, че възобновимият потенциал ще се усили със 107 GW до 440 GW, написа Wall Street Journal.

Светът е подготвен да добави рекордно огромно количество възобновими енергийни източници към електрическите системи – повече от общия енергиен потенциал на Германия и Испания взети дружно “, сподели в изказване изпълнителният шеф на IEA Фатих Бирол.

Комбинацията от държавна поддръжка, опасения за енергийната сигурност и нарасналата конкурентоспособност на възобновимите източници по отношение на изкопаемите горива стои зад прогнозния скок, сподели МАЕ, надхвърляйки провокациите, подбудени от възходящите лихвени проценти, по-високите капиталови разноски и провокациите във веригата на доставки.

Докато се прави агресия на най-големите пазари в света, се очакваше Китай в допълнение да затвърди позицията си на водач в региона на възобновимата сила, като през 2024 година ще дава отговор за 55% от световните годишни нараствания на потенциала.

Китай насърчи развиването на широкомащабни слънчеви планове за обезпечаване на сила, която е по-евтина от референтните цени на електрическата енергия от въглища, както и по-малки съоръжения за публични институции и държавни предприятия.

Освен това се чака страната да е зад съвсем 70-процентно световно възобновяване на потенциала за вятърна сила през 2023 година, откакто през 2022 година разположи към една трета по-малко от предстоящото.

Това последва рестриктивните мерки на Covid-19, които доведоха до закъснение на голям брой наземни и офшорни планове, които в този момент се чака да стартират да действат през 2023 и 2024 година Това ще увеличи каузи на Китай в световното разширение на вятърния потенциал до повече от 60% през идващите две години.

В Съединени американски щати и Европа проблеми с веригата за доставки също забавиха вятърни планове, които бяха планувани за 2022 година, до 2023 година

Но слънчевите електрически панели или слънчевите фотоволтаици съставляват две трети от общото нарастване на планувания възобновим потенциал за 2023 година, както от огромни централи, по този начин и от по-малки системи, в това число покривни установки.

Очаква се индустриалният потенциал за слънчеви фотоволтаици да се удвои до 1000 GW до 2024 година, воден от Китай, Съединени американски щати, Индия и Европа. Въз основа на актуалните трендове, светът ще разполага с задоволително потенциал за произвеждане на слънчева сила, с цел да извърши сюжета на МАЕ за чисти нулеви излъчвания на парникови газове до 2050 година

Въпреки това организацията предизвести, че е нужна спомагателна политическа поддръжка за възобновимите енергийни източници, както и усъвършенствания на мрежовата инфраструктура, с цел да се отговори на търсенето.

Политиките би трябвало да се приспособяват към изменящите се пазарни условия и ние би трябвало да надградим и разтеглим електрическите мрежи, с цел да подсигуряваме, че можем да се възползваме изцяло от големия капацитет на слънчевата и вятърната сила “, сподели още Фатих Бирол.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР