Капацитетът за производство на възобновяема енергия в света може да

...
Капацитетът за производство на възобновяема енергия в света може да
Коментари Харесай

До 5 години светът ще произвежда толкова зелена енергия, колкото е нужно за захранването на Китай

Капацитетът за произвеждане на възобновима сила в света може да нарасне толкоз доста през идващите пет години, колкото през последните две десетилетия. Причината - растящите цени на силата и климатичната рецесия принуждават доста страни да се откажат от изкопаемите горива.

Според отчет на Международната организация по енергетика ще има съществено ускорение на инсталациите за възобновима сила. Очаква се производството на зелената сила да изпревари производството на сила от въглища и да стане най-големият източник на електрическа енергия в международен мащаб до началото на 2025 година, написа CNN.

Очаква се енергийният потенциал да нарасне с 2400GW сред 2022 година и 2027 година, което е равно на целия потенциал за произвеждане на електрическа енергия в Китай през днешния ден, съгласно организацията.

" Имаме явен образец за това по какъв начин актуалната енергийна рецесия може да бъде историческа повратна точка към по-чиста и по-сигурна енергийна система. Увеличаването на потенциала на възобновимите енергийни източници е от решаващо значение, с цел да ограничим световното стопляне до 1,5 °C ", разяснява изпълнителният шеф на интернационалната енергийна организация Фатих Бирол.

Покачващите се цени на множеството енергийни източници, в това число нефт, природен газ и въглища, донесоха инфлация и ни демонстрираха голямата взаимозависимост на Европа от вноса на нефт и природен газ от Русия.

Европейският съюз не разрешава вноса на съветски недопечен нефт по море, като концепцията е блокът последователно да приключи 90% от вноса на нефт от Русия до края на годината. Потоците на съветски природен газ по тръбопроводи към Европа в този момент са единствено 20% от равнището им преди войната, съгласно анализатори.

Политическите и пазарните промени в Китай, Съединените щати и Индия също подтикват растежа на възобновимата сила. Очаква от Китай да идва половината от новия световен потенциал за възобновима сила сред 2022 година и 2027 година, съгласно отчета на МАЕ.

Смята се, че Законът за понижаване на инфлацията на администрацията на Байдън да подтиква разширението на възобновимите енергийни източници в Съединените щати.

Растежът на възобновимите енергийни източници ще се дължи най-много на вложения в слънчева и вятърната сила. Очаква се слънчевият индустриален потенциал да се утрои през идващите пет години.

" Вятърът и слънчевата сила ще създават над 90% от възобновимия енергиен потенциал, който ще бъде " прибавен " през идващите пет години ", споделят от МАЕ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР