Капацитетът на наземните мрежи е малък, затова и натоварването върху

...
Капацитетът на наземните мрежи е малък, затова и натоварването върху
Коментари Харесай

Ще успеят ли мобилните мрежи да станат "домашни" мрежи?

Капацитетът на наземните мрежи е дребен, по тази причина и натоварването върху локалните мобилни мрежи е голямо

[Shutterstock] Докато страните от целия богат свят се сложиха под карантина през март, публицистите там зададоха въпрос, който беше на устата на всички - " ще срине ли коронавирусът интернет ". За тях отговорът е най-вече " не ". Повечето широколентови мрежи са построени за пиковото вечерно прилагане, когато доста хора се настаняват и залагат на стрийминг с високо качество. Дори необятно публикуваните ежедневни видеоконференции и онлайн геймингът не се приближават до това равнище на ползване на данни. Интернет, както твърди един мрежов снабдител, " е основан за това ".

Такова студенокръвие обаче не е използвано, в случай че интернет връзката ви е мобилна. А в по-бедните елементи на планетата това е най-често срещаният случай. Всъщност повече от над четирите милиарда души, които употребяват интернет през днешния ден, го вършат през мобилна, а не наземна връзка. Хората в страни като Индия, Южна Африка и в Югоизточна Азия стартират да си стоят вкъщи и се обръщат към своите телефони за забавление, връзка и работа. Капацитетът на наземните мрежи е дребен, по тази причина и натоварването върху локалните мобилни мрежи е голямо.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мобилната връзка работи като радиосигнал от телефона към локалната базова станция. Оттам посредством оптично влакно или микровълни тя се свързва с ядрото на мрежата, което е обвързвано с по-широкия интернет. Ако прекалено много хора пробват да се свържат по едно и също време с една и съща базова станция, тя ще се претрупа, което ще докара до спирания на повикванията, закъснение на скоростта на предаване на данни и надлежно неодобрение.

Дори някои от богатите страни не се оправят. Според Джеймс Барфорд от английската изследователска компания Enders Analysis Telefonica Spain е отбелязала 30% скок в трафика на данни, а Telecom Italia регистрира 10% растеж. Скоростта на изтегляне в Италия е намаляла съгласно компанията за разбор на мрежи OpenSignal.

На други места нещата са още по-лоши. " Някои мрежи следят нарастване в използването на интернет с цели 80% ", споделя Бхаскар Готри от Nokia, която прави мрежово съоръжение и оказва помощ на операторите да ръководят своите системи. Мобилните мрежи непрестанно се надграждат и допускат двуцифрен напредък. Но тези догатки са за напредък в течение на месеци или години, а не на дни.

Досега мрежовите оператори изглеждаха като че ли могат да се оправят със задачата. Но нещата могат да се влошат. Редовната поддръжка на мрежата ще страда, в случай че инженерите се разболеят или бъдат принудени да се самоизолират. Ще има по-малък потенциал за спешна поддръжка. Далечните базови станции ще станат по-трудно налични. А на всичко това от горната страна най-вероятно условията към мрежите ще се покачат. Повече хора ще открият видеочатовете. Тъй като телевизионните оператори се затрудняват да обезпечат свежо развлечение, от ден на ден хора ще се насочат към стрийминга. Всички тези неща ще допринесат за натоварването. Колкото по-дълго остане правилото за стоене у дома, толкоз по-вероятно е някои мрежи да се срутен.

Да предвидиш рецесията

Мобилните оператори и регулаторите обаче не стоят в очакване на сходни колапси. В няколко страни, в това число Испания, те желаеха от потребителите да понижат потреблението на данни. Други пробват новаторски хрумвания. Кения форсира плана на Гугъл Loon, който ще дава 4G сигнал от балони на огромна надморска височина. В Индия, където потреблението на данни се е нараснало с 30%, а скоростта му е намаляла с 20%, операторите обмислят да обединят напъните си, с цел да се улеснят взаимно. Европейските и други регулатори желаеха от огромните стрийминг платформи - Netflix, Amazon, Youtube, да понижат качеството на видеоклиповете си в опит да освободят потенциал. Америка краткотрайно даде на мрежите спомагателен радиочестотен набор, а някои други страни са в развой да създадат същото.

Близо една трета от жителите на планетата са останали вкъщи. Което е задоволително неприятно - за самочувствието, за бизнеса и за стопанските системи на страните. За тези хора загубата на това, което за огромна част от тях е единствената връзка с останалия свят, просто утежнява обстановката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР