Кантус Фирмус“ представя 21-вото издание на Европейски музикален фестивал“, което

...
Кантус Фирмус“ представя 21-вото издание на Европейски музикален фестивал“, което
Коментари Харесай

„Европейски музикален фестивал“ 2021 с целогодишна програма от атрактивни концерти и дигитални събития

„ Кантус Фирмус “ показва 21-вото издание на „ Европейски музикален фестивал “, което за първи път в историята на форума обгръща съвсем цялата календарна година – от април до декември 2021 година Ядрото на програмата е формирано от концерни събития с класическа музика – симфонични и камерни концерти с присъединяване на най-хубавите български музиканти, гостуващи непознати звезди и дебютни изяви на млади създатели. В търсене на нови благоприятни условия за развиване в изпълнената с провокации пандемична конюнктура, фестивалната стратегия е обогатена и с цифрови събития,  които ангажират и засилват обичайните публики. Форумът се организира с поддръжката на Министерството на културата и Столичната община , като едно от стратегическите събития в Календара на културните събития на града . Партньори в реализацията са също Софийската филхармония, НМА „ Проф. П. Владигеров “, НМУ „ Л. Пипков “, Португалския културен и езиков център „ Камойш “, Дом на културата „ Средец “, Институт „ Сервантес “ и други
Фестивалът започва с цифрови събития през м. април, ориентирани към детска публика, а през май, юни и септември предстоят Фейсбук министър председатели на видео-концерти от предходното издание на форума, както и онлайн среща с диригента Максим Ешкенази.
Първите събития онлайн са планувани към празника на българската книжовност, култура и просвета – 24 май. На тържествена гала на столичното „ Ларго “ на 21 май от 16:00 ч. ще бъдат връчени оценките „ Златно перо “, които се присъждат на изтъкнати наши музиканти, актьори, писатели, публицисти и художници за техните заслуги в региона на българската просвета и изкуство. Тържеството е със специфичното присъединяване на Държавния фолклорен отбор „ Филип Кутев “. В същия ден от 18:30 ч. в събитието „ Европа танцува “ ще се изявят детски сформира от Националния замък на децата, фолклорните ансамбли „ Здравец “ и „ Средец “, танцьори от балетна школа „ Маша Илиева “, трупата „ Dance Academy “ и ДФА „ Филип Кутев “.
През пролетните месеци до края на м. юни в програмата на „ Европейски музикален фестивал “ се обрисуват няколко съществени акцента. Точно пет години след изключителния триумф на музикалния план „ Танго “, основан от  креативния тандем  Веско Пантелеев – Ешкенази – Людмил Ангелов и показан за първи път в „ Европейски музикален фестивал “  2016 година, в този момент двамата огромни музиканти се събират още веднъж за взаимна изява пред фестивалната аудитория. Развивайки концепцията на тангото в нова вълнуваща стратегия, озаглавена „ Пиацола и Гершуин “, забележителното дуо ще излезе на сцената на зала „ България “ на 26 май . Този концерт е едно от събитията, които означават 100-годишнината от рождението на аржентинския занаятчия на тангото Астор Пиацола. Също по този мотив на 22 юни в зала „ България “ меломаните ще имат опция да чуят чаровната цигуларка Мила Георгиева и Оркестъра на Класик ФМ радио с интерпретация на двата цикъла „ Годишни времена “ от Антонио Вивалди и Астор Пиацола, а на диригентския пулт ще застане Максим Ешкенази .
На 6 юни в зала „ Оборище 5 “  фестивалът ще показа юбилеен концерт на Софийски камерен хор „ Васил Арнаудов “ с диригент и живописен началник проф. Теодора Павлович. Програмата ще включва произведения от български композитори, основани особено и отдадени на хора през неговия 55-годишен креативен живот. Събитието се провежда с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “.
На 11 юни в зала „ България “ ще гостува португалският отбор „ Румош “ със своя новаторският мултимедиен план „ Да свириш Португалия “. Събитието презентира обичайната музика от 10 разнообразни области в Португалия в аранжимент за цигулка, кларинет и пиано, в комбиниране с прожекция на картини от всеки район, отразяващи естествената хубост и архитектурно благосъстояние на страната.
По мотив 100-годишнината на Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “ на 25 юни в „ Европейски музикален фестивал “ ще дебютират артисти и инструменталисти от академията с повсеместен театър на операта „ Любовен балсам “ от Гаетано Доницети. Участват студенти от вокалния факултет и Академичния симфоничен оркестър под диригентската палка на проф. Ивайло Кринчев.

В края на м. юни чакаме и гостуването на Албена Данаилова – първата жена концертмайстор на елитния оркестър на Виенската филхармония. Това ще бъде дълго чакано завръщане на изключителната цигуларка, защото нейният концерт, плануван за 2 декември 2020, беше отсрочен поради локдауна в края на годината. Новата дата на събитието е 29 юни в зала „ България “. Албена Данаилова ще извърши обичани цигулкови шедьоври от Й. С. Бах, Ж. Масне, Фр. Крайслер и други композитори в партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров .
През м. септември „ Европейски музикален фестивал “ 2021 продължава с още привлекателни събития за феновете на класическата музика. На 28 септември ще се състои заключителният концерт на Първия народен радиоконкурс за инструменталисти, проведен от „ Кантус Фирмус “ с финансовата поддръжка на НФ „ Култура “ и в партньорство с Classic FM радио . Млади гении от цяла България се състезават за премиите на „ Кантус Фирмус “, а най-хубавите в тази оспорвана конкуренция ще дебютират на сцената на зала „ България “, като част от фестивалната стратегия.
Сред деянията през есента се откроява клавирният интеграл на Людмил Ангелов с музика от Йоханес Брамс. На 5 октомври в зала „ България “ пианистът ще си партнира с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров в осъществяване на двата клавирни концерта от Брамс в една вечер. Събитието е част от юбилейната стратегия във връзка 60-годишнината на известния наш пианист.
   
Също през есента в зала „ Оборище “ 5, столичната аудитория ще може да чуе камерен концерт на младия гръцки флейтист  Статис Карапанос, носител  на влиятелната премия „ Ленард Бърнстейн “ и пианиста Георги Черкин. Като съпътстващо събитие двамата музиканти ще изнесат и майсторски класове по флейта и по пиано в залата на Националното музикално учебно заведение „ Л. Пипков “ в София.   В края на фестивалната стратегия през м. декември 2021 следва и първото посещение в България на прочут задграничен реализатор, който ще се изяви с оркестъра на Софийската филхармония. Неговото име ще бъде оповестено в допълнение.
Билети за събитията от фестивала са в продажба от през днешния ден 27 април 2021 на касата в зала „ България “ и онлайн на.
 „ Европейски музикален фестивал ” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се провежда от организация „ Кантус Фирмус “ с поддръжката на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са взели участие ярки имена от международните музикални подиуми като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, отбор „ Кремерата  Балтика ”, „ Цукерман чембър плейърс ”, Камерен оркестър „ Концертгебау ”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „ Руска филхармония “ и други През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „ Музика “ за ярки достижения в региона на културата. През април 2019 фестивалът бе отличен за трети път със документ за качество от платформата „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ на Европейската фестивална асоциация.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР